Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Haváriu vojenského lietadla AN-24 pri obci Hejce už vyšetrovať nebudú

Trosky havarovaného vojenského lietadla AN-24 pri obci Hejce v Maďarsku, ktoré sa zrútilo 19. januára 2006. Foto: TASR/František Iván

Generálna prokuratúra SR pochybnosti o príčine pádu lietadla v Hejciach odmietla. Informovala o tom TV Markíza vo svojich Televíznych novinách.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Haváriu vojenského lietadla AN-24 pri obci Hejce spred takmer 11 rokov už vyšetrovať nebudú. Generálna prokuratúra (GP) SR pochybnosti o príčine pádu lietadla v Hejciach odmietla. Informovala o tom TV Markíza vo svojich Televíznych novinách.

Za vinníka nehody vtedy označili veliteľa posádky. Podľa vyšetrovania nedodržal letovú výšku. Poruchu na lietadle všetci kompetentní odmietli. 

Aktivista Ivan Katrinec nedávno získal snímky, na základe ktorých vraj lietadlo mohlo mať problémy s motorom. Svoje zistenia poslal na prokuratúru, na základe čoho prípad znovu otvorili. Prokurátor GP skúmal spis viac ako dva mesiaca a zistil, že rozhodnutie o zastavení trestného stíhania bolo vydané zákonne.

"A teda nebolo vydané predčasne. Jednotlivé námietky, ktoré uviedol podávateľ vo svojom podaní, boli vyhodnotené ako nedôvodné a nevychádzali zo znalosti celého vyšetrovacieho spisu," konštatovala hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Pri maďarskej obci Hejce sa 19. januára 2006 zrútilo slovenské vojenské lietadlo. Boli v ňom vojaci vracajúci sa z Kosova. Pri tragédii zahynulo 42 ľudí.