Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

JARJABEK: Koalícia nemá dohodu na novom šéfovi RTVS

Na archívnej snímke z vypočutia kandidátov na post generálneho riaditeľa RTVS : zľava Zuzana Ťapáková, Richard Dírer, Jaroslav Rezník, Fedor Flašík, Michal Ruttkay, Václav Mika a Peter Abrahám. Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) to dnes uviedo v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Bratislava 11. júna (TASR) - V koalícii nie je v súčasnosti zhoda na novom riaditeľovi RTVS, ktorého bude Národná rada SR voliť na budúci týždeň. "V tejto chvíli neexistuje dohoda," uviedol dnes v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 šéf parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD). Potvrdili to aj zástupcovia ďalších dvoch koaličných strán SNS a Mosta-Híd.

Čítajte aj Kandidáti chcú, aby mala RTVS maximálny spoločenský kredit

Voľba podľa Jarjabka prebieha presne tak, ako by mala každá. "Do poslednej chvíle nebude jasné, kto sa stane riaditeľom RTVS," poznamenal. Klub Smeru-SD o ňom bude ešte diskutovať. "Tajné hlasovanie rozhodne, možno sa rozhodne rozdielom dvoch-troch hlasov alebo v druhom kole," povedal. Osobne ho zaujali štyria ľudia, stanovisko premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o potrebe zmeny na čele RTVS označil za subjektívny názor.

"Prebehne takisto relevantná diskusia a rozhodneme sa podľa argumentov," skonštatoval podpredseda kultúrneho a mediálneho výboru Karol Farkašovský (SNS). On osobne má troch favoritov, rovnako ako Jarjabek, žiadne mená nepovedal. Ideálny kandidát podľa neho neexistuje, prekvapilo ho, že v skoro žiadnom projekte ôsmich kandidátov sa neobjavila "pozoruhodná" vízia ekonomického rastu RTVS.

Poslanec František Šebej (Most-Híd) tiež zatiaľ nevedel povedať, koho strana podporí. "Klub nemá stanovisko," skonštatoval s tým, že vie pomerne presne, čo nechce. "Existuje intenzívna snaha, aby sa koaličné strany dohodli, budeme o tom rokovať," doplnil.

Jasného favorita nemá ani najsilnejšia opozičná strana SaS. S kandidátmi chce ešte hovoriť na rokovaní svojho poslaneckého klubu, avizoval jej poslanec Martin Poliačik. On osobne má dvoch favoritov, rovnako ako ostatní ich nemenoval.

Jeho kolega z opozície a podpredseda kultúrneho a mediálneho výboru Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) má favoritov štyroch. Nepáči sa mu, že kandidáti sa o RTVS uchádzajú v čase, keď nie je jasné, ako bude vyzerať jej financovanie na budúci rok. "Kandidujú do neznámeho priestoru," uzavrel s tým, že tak nevedia, ako bude možné ich víziu aj reálne napĺňať.