Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Menovanie budúceho policajného prezidenta má mať nové pravidlá

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák a vpravo prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Foto: TASR - Martin Baumann

Podpredseda parlamentu a koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár to povedal v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Bratislava 15. januára (TASR) – Výber a menovanie nového policajného prezidenta by podľa podpredsedu parlamentu a predsedu koaličnej strany Most-Híd Bélu Bugára malo ísť podľa nových pravidiel. Tie by už mali platiť pri ďalšej voľbe policajného prezidenta, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnému policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi. „Chceme zmeniť do budúcna napríklad voľbu prezidenta Policajného zboru. Navrhuje ho síce minister vnútra, ale napríklad jedna z možností je, že o tom rozhodne vláda,“ uviedol Bugár v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.



Podpredseda parlamentu chce presadiť aj zmeny pri inšpekcii ministerstva vnútra. „V prípade trestných činov aby ingerenciu mala generálna prokuratúra. V prípade zastavených prípadov alebo sťažností na policajtov výbor pre obranu a bezpečnosť NR SR, kde sú aj kolegovia z opozície,“ priblížil Bugár s tým, že v budúcnosti sa bude musieť otvoriť aj otázka internetovej kriminality.

Predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár súhlasí s tým, že v tejto oblasti treba spraviť reorganizáciu. „Sme aj za to, aby polícia nevyšetrovala samú seba, aby tá inšpekcia išla pod generálnu prokuratúru,“ dodal. Líder hnutia otvoril aj tému korupcie. Podľa jeho slov mu príde komické, že korupcia na najvyšších poschodiach politiky nie je. „Ja si myslím, že tá korupcia na najvyšších poschodiach je, aj keď nebola vyšetrovaná," zdôraznil.

V minulosti bolo pár prípadov, napríklad aj bývalí ministri SNS a mohol by som hovoriť aj o ďalších prípadoch. Tam, kde sú dôkazy, tam sa dá. Len jednu vec nerobme. Nemôžem byť ten, kto takto poukáže, ty si korupčník a ideš do basy. To sa takto nedá. Na to sú orgány a buď im veríme, alebo nie,“ reagoval Bugár. Podľa jeho slov sa pri vyšetrovaní niektorých prípadov zbytočne naťahuje čas.

Kollár sa vyjadril aj k otázke zmien pri dlhovej brzde. Podľa jeho slov je otváranie dlhovej brzdy veľkým rizikom. Pripustil však, že za určitých okolností je hnutie ochotné o tejto otázke rokovať. „Musíme vidieť, ako bude pripravená, v prípade, že to bude čisto pre infraštruktúru a nebude sa dať použiť na čokoľvek iné, tak za určitých okolností sme ochotní o tom rokovať,“ dodal.