Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Nukleárna vojna svetu nehrozí, tvrdí F. Šebej

František Šebej Foto: TASR/Vladimír Benko

Šéf parlamentného zahraničného výboru F. Šebej povedal v súvislosti so Severnou Kóreou, že americká administratíva ako celok by nebola ochotná začať vojnu bez skutočne fatálneho dôvodu.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Šéf parlamentného zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd) je presvedčený, že svetu nehrozí nukleárna vojna. Aktuálny prelet amerických bombardérov a stíhačiek v blízkosti hraníc Severnej Kórey označil dnes v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 za odpoveď na ďalšie odpálenie rakiet zo strany komunistického režimu ponad Japonsko.

"Bolo to silné gesto, ktoré malo niečo povedať, rozhodne to ale nebola predohra k ozbrojenému konfliktu," povedal Šebej. Nukleárna vojna je podľa neho vysoko nepravdepodobná. "Netreba si zamieňať silnú rétoriku v nejakom prejave s reálnymi úmyslami," skonštatoval s dôvetkom, že americké lietadlá neprenikli do severokórejského vzdušného priestoru. Pripomína, že americká administratíva ako celok by nebola ochotná začať vojnu bez skutočne fatálneho dôvodu. Takým by bol napríklad útok na americké zámorské územie Guam, doplnil.

Poslanec Európskeho parlamentu a predseda strany SaS Richard Sulík si myslí, že aj keby Severokórejčania ostrov Guam napadli, vojna nebude. "Amerika už nemá tie možnosti Severnú Kóreu odstaviť, jednoducho nemá," poznamenal s tým, že aktuálna situácia je "meraním pipíkov". Za ozajstnú reakciu na kroky Severnej Kórey by považoval zostrelenie rakiet, ktoré dvakrát preleteli nad Japonskom.

Napätie medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom je pre Sulíka smiešne, vzájomné urážanie považuje za nehodné šéfa Bieleho domu, ktorý je "najmocnejším" mužom na svete. "Úplne zbytočne leje olej do ohňa. Amerika už dávno prepásla možnosť, kedy mohla Severnú Kóreu takpovediac upratať, už majú výzbroj, rakety, bomby, čo teraz stvára Trump, považujem za nebezpečné," uviedol Sulík.

"Nie je to meranie toho, čo, hovoríš pán predseda, je to, naopak, súčasť istej taktiky a stratégie, ktorá je založená na dvoch veciach," reagoval štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok. Podľa neho ide spolu so sankciami o súčasť nátlakovej diplomacie. "Kórejský režim je pod najťažšími sankciami na svete," pripomenul. Zdôraznil však, že sankcie treba aj dodržiavať, keďže napriek tomu, že existujú 20 rokov, Severokórejčania skladajú rakety, ktoré lietajú ponad hlavy spojencov.

Korčok nesúhlasí so Sulíkom ani v tom, že prípadný ozbrojený konflikt by sa Slovenska nedotkol, nukleárnej vojny sa však neobáva. "Som si istý, že zostáva toľko racionality v tomto absolútne iracionálnom režime, s ktorým mame do činenia, že naozaj si musí byť vedomý, že to je sebadeštrukcia," zhrnul. Eskaláciu napätia treba podľa neho zastaviť, čomu by pomohla väčšia angažovanosť krajín, ktoré na Severnú Kóreu vplyv majú, a to Rusko a Čína.