Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: NAKA obvinila poslanca NR SR Stanislava M. z extrémizmu

Stanislav M. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Poslanec ĽSNS bol obvinený za trestné činy extrémizmu, konkrétne za prečiny výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Bratislava 27. apríla (TASR/TABLET.TV) - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol dnes obvinenie poslancovi Národnej rady SR Stanislavovi M. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Wäldl.

Poslanec ĽSNS bol obvinený za trestné činy extrémizmu, konkrétne za prečiny výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia, uviedol Wäldl.

V týchto chvíľach polícia zaisťuje dôkazy v kancelárii obvineného poslanca. Zaisťovacie úkony vykonáva za jeho účasti.

V priestoroch poslaneckých kancelárií sa Stanislav M. odmietol k obvineniu vyjadriť. Učiniť tak má počas tlačovej konferencie dnes o 15.40 h.

"Dnes bolo vznesené obvinenie poslancovi NR SR Stanislavovi M. v súvislosti s vyjadreniami o vyznamenaných osobnostiach. K podrobnostiam a priebehu procesných úkonov sa nebudeme z taktických dôvodov vyjadrovať," uviedla pre TASR Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry SR.

O obvinení ako prvý informoval portál čas.sk. Podľa jeho informácií polícia preveruje skutočnosti súvisiace s extrémizmom, skúma i okolnosti, ktoré sa majú týkať aj ďalšieho poslanca za Kotlebovu stranu Milana Mazureka.

Stanislava M. obvinili podľa portálu čas.sk z trestného činu pre výroky na sociálnej sieti, kde rozlišoval vyznamenaných podľa židovského pôvodu.

ĽSNS: Vládne tu fašistický režim, proti poslancovi zasiahli počas výkonu mandátu



Slovenskú republiku ovládol fašistický režim, ktorý sa neštíti zneužiť silové zložky štátu na potlačenie skutočnej opozície. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder ĽSNS Marian Kotleba v reakcii na prehliadku poslaneckých kancelárií a obvinenie jeho poslanca Stanislava M.

"Dnešný zásah politického gestapa proti Mizíkovi bol za údajné výroky na internete. Precedens je, že polícia zasiahla proti poslancovi priamo počas zasadnutia výboru NR SR pre školstvo, ktorého je členom. Polícia na základe vyfabrikovaných obvinení násilným spôsobom zjavne zasiahla do slobodného výkonu mandátu poslanca, ktorý získal v demokratických voľbách. Toto sa ešte nikdy v histórii súčasnej SR nevyskytlo," povedal Kotleba na margo postupu polície, ktorá prišla dopoludnia pre poslanca priamo na rokovanie výboru.

Predseda ĽSNS sa pýtal, čo bude nasledovať, ak dnes na základe vykonštruovaného obvinenia zasahujú proti poslancovi priamo počas výkonu mandátu. "Otázka len je, kto je 'duce' súčasného režimu? Či je to premiér Robert Fico, minister Robert Kaliňák (obaja Smer-SD) alebo ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd)?" pýtal sa.

Dôvodom obvinenia bol poslancov status na sociálnej sieti, v ktorom sa pohoršoval nad niektorými ľuďmi vyznamenanými prezidentom Andrejom Kiskom, pričom poukazoval na ich údajný židovský pôvod. Kotleba však tvrdí, že v odôvodnení vzneseného obvinenia sa vyšetrovateľ zmohol len na suché konštatovania a vlastné domnienky.




"Nie je tam žiaden priamy dôkaz, že by Mizík hanobil nejakú skupinu ľudí alebo by vyzýval na násilie voči komukoľvek. Celý tento zásah bol brutálnou ukážkou moci, ktorá proti poslancovi opozičnej strany zasiahla len pre jeho politický názor. Aj na tomto príklade vidíme skutočnú pravdu o Slovensku, že kto je len takzvanou a kto skutočnou opozíciou," myslí si.

Obvinený poslanec Stanislav M. na tlačovú konferenciu neprišiel. Podľa Kotlebu je stále v šoku z policajného zásahu. "On svoje vyjadrenie dá," dodal Kotleba.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol dnes obvinenie poslancovi Národnej rady SR Stanislavovi M. za trestné činy extrémizmu, konkrétne za prečiny výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Polícia zaisťovala dôkazy v jeho poslaneckej kancelárii, a to aj za jeho účasti. V priestoroch poslaneckých kancelárií sa Stanislav M. odmietol k obvineniu vyjadriť.

Minister vnútra do vyšetrovania žiadneho prípadu nezasahuje, reagoval na tlačovú besedu predstaviteľov ĽSNS Ivan Netík, riaditeľ tlačového odboru Ministerstva vnútra SR. "Už sme to povedali tisíckrát a tisíckrát to aj bude platiť. Prehliadku priestorov si rieši vyšetrovateľ, ktorý je procesne samostatný a pracuje na príkaz dozorového prokurátora. Prehliadka priestorov bola urobená v súlade s trestným poriadkom," zdôraznil.

Polícia podľa Netíka má a vždy bude mať v boji proti extrémizmu, tak ako v prípade akéhokoľvek iného trestného činu, rozviazané ruky. "Ak sa strany SaS a OĽaNO rozhodli postaviť na stranu extrémistov, musia to v prvom rade vysvetliť svojím voličom," uzavrel Netík.

I. MATOVIČ: Zásah polície proti Stanislavovi M. na výbore bol neadekvátny



Dnešný teatrálny zásah polície voči obvinenému poslancovi ĽSNS Stanislavovi M. počas rokovania školského výboru bol neadekvátny a strane Mariana Kotlebu len pomôže politicky posilniť. Na brífingu to povedal líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič.



"Doslova si myslím, že to bolo dohodnuté medzi premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) a Kotlebom alebo ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD) a Kotlebom. Lebo dnes každý vie, že čím silnejší bude Kotleba, tým väčšia je istota, že tu bude vládnuť Smer-SD," povedal Matovič.

Šéf Obyčajných sa tiež domnieva, že Kaliňák cez políciu pomohol svojmu dôležitému partnerovi, aby bol v budúcich voľbách ešte silnejší. "Polícii by sa nič nestalo, keby chvíľku vydržali, kým výbor skončí a potom by poslanca odviedli. Urobili to ale naschvál, aby dali ĽSNS dôvod vystúpiť a hovoriť, akí sú utláčaní. Ale upozorňujem, že je to po dohode medzi nimi," dodal Matovič.

V podobnom duchu to vidí aj líder SaS Richard Sulík. Ten na sociálnej sieti napísal, že v Smere-SD majú zrejme pocit, že ĽSNS má málo percent a predsa len by mohla vzniknúť vláda bez Smeru-SD. "Ešte zopár prehliadok, Kotleba posilní na 20 percent a potom pravicová vláda nevznikne," odkázal Sulík.