Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

R. FICO: Podporujeme A. Danka, ak zlyhal úradník, nech je potrestaný

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR FOTO TASR - Branislav Račko

Za iniciovaním schôdze vidí Fico politiku nenávisti, ktorú predvádza podľa neho opozícia.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Pokiaľ kancelár Národnej rady SR Daniel Guspan pochybil v prípade otvárania listov občanov pre poslancov, mal by byť potrestaný. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) však za kauzu nemá byť odvolávaný. Myslí si to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Rozhodnutie o otváraní listov podpísal Guspan.

"Podporujeme predsedu Národnej rady Andreja Danka a Smer-SD nezahlasuje za program mimoriadnej schôdze," zdôraznil v dnešnej diskusnej relácii na TA3 V politike Fico, podľa ktorého Danko nesedí nad listami poslancov a nečíta ich.

"Ak zlyhali úradníci, poďme potrestať úradníkov. Ale čo to má spoločné s predsedom parlamentu?" povedal Fico. Dodal, že ak úradník pochybil, mal by byť odvolaný a ak spáchal trestný čin, mal by byť potrestaný. Ale odvolávanie predsedu parlamentu Fico odmieta.

Za iniciovaním schôdze vidí Fico politiku nenávisti, ktorú predvádza podľa neho opozícia. "Toto je schôdza o vylievaní špiny, my to nebudeme podporovať," povedal. Aj na úrade vlády podľa neho existujú bezpečnostné pravidlá v súvislosti s listami.

Podľa Fica by sa namiesto tejto kauzy malo hovoriť skôr o tom, že sa Slovensku darí. Opätovne kritizoval médiá, že informujú prevažne o negatívnych informáciách. "A pozitívne informácie sa zásadne zamlčujú," povedal Fico.

Podľa neho sa k verejnosti nedostávajú objektívne a korektné informácie o stave krajiny. "A tá nálada je potom blbšia, blbšia a blbšia," poznamenal.

Zopakoval, že Slovensko má historicky najnižší deficit či historicky najvyššiu zamestnanosť. Pripomenul, že v pondelok 1. mája oznámi opatrenia na pomoc ľuďom. Tvrdí, že keď sa krajine darí, má sa dať ľuďom.

Opatrenia počítajú so zmenami v odmeňovaní nočnej práce, práce cez víkendy, ale aj s väčšou podporou ľudí, ktorí dochádzajú za prácou napríklad viac ako 60 kilometrov.

Fico sa dotkol aj prezidentských volieb vo Francúzsku. "Dajme pokoj Francúzom, nech si zvolia, koho chcú," povedal s tým, že bude rešpektovať výsledky volieb.

Spomenul aj summit o brexite. Zopakoval, že sa lídri dohodli na spoločnom postupe. Európska dvadsaťsedmička bude teda v súvislosti s podmienkami vystúpenia z EÚ rokovať so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska spoločne. Bilaterálne rokovania podľa Fica nebudú.