Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Fico: Smer je za morálne odsúdenie Mečiarových amnestií deklaráciou

Na snímke predseda vládnej strany Smer-SD a predseda vlády SR Robert Fico počas brífingu na Programovej konferencii Smeru-SD. V Bratislave 22. októbra 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Premiér SR stále trvá na tom, že Mečiarove amnestie sú morálnym suterénom, no sú právne nezrušiteľné. V tejto veci by podľa neho mohlo dôjsť k ešte jednej situácii.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Zrušenie Mečiarových amnestií Národnou radou SR nemožno právne akceptovať. Vládna strana Smer-SD je však ochotná podporiť ich morálne odsúdenie prostredníctvom deklarácie. Povedal to premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy.

"Na túto tému nebudem meniť svoje postoje, nerobím politicky smrteľné saltá," povedal Fico. Stále trvá na tom, že Mečiarove amnestie sú morálnym suterénom, no sú právne nezrušiteľné. V tejto veci by podľa neho mohlo dôjsť k ešte jednej situácii. "Možno si do budúcnosti povieme, že zmeňme ústavu tak, aby prezident nemohol udeliť amnestiu," vysvetlil. Individuálne rozhodnutie o milosti by mu však podľa Fica mohlo ostať.

Tému Mečiarových amnestií označil Fico za "problém, ktorý sa otvára pravidelne". Vždy sa vytiahnu, keď príde príležitosť, myslí si. "Máme neuveriteľnú schopnosť traumatizovať sami seba, to ako keby vo Francúzsku začali diskutovať na tému, či bol Napoleon Bonaparte masový vrah, alebo nie," povedal premiér.

Amnestie udelené v roku 1998 sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša, ktorá sa stala pred 20 rokmi.

Fico povedal, že s bývalým prezidentom Michalom Kováčom mal dobré osobné vzťahy. Mali si podľa neho čo povedať aj v období, keď bol Kováč na politickom dôchodku. "Je mi ľúto, že nás opustil, dovolím si však povedať, že vláda sa veľmi pričinila o to, aby sa s ním verejnosť rozlúčila dôstojne," dodal premiér.