Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Ficovi by neprekážali limity na počet členov v politických stranách

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Novelu zákona má už koaličná SNS pripravenú, hotové je už jej paragrafové znenie.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) nemá nič proti zmene zákona o politických stranách. Neprekáža mu myšlienka o úprave fungovania ich štruktúr či zavedenia limitu na počet členov. Fico to povedal v Sobotných dialógoch v RTVS.

Novelu zákona má už koaličná SNS pripravenú, hotové je už jej paragrafové znenie. "Nikdy som nemal nič proti takýmto pravidlám. Čo je to za nezmysel, že nejaká strana má len niekoľko členov a berie milióny eur zo štátneho rozpočtu?" pýtal sa Fico. Ak sa pôjde podľa premiéra do diskusií o zmene tohto zákona, "bude sa to robiť tak, aby to nikto nemohol spochybniť".

Fico sa zamýšľal aj nad stúpajúcim počtom nezávislých poslancov. Nástup takýchto politikov na scénu označil za trend, ktorý nemožno prehliadať. "Preto by sme možno mali riešiť, čo budeme robiť s nezávislými poslancami do budúcnosti... Či budú musieť mať nejakú kandidátku, alebo či budú musieť ísť na kandidátku nejakej politickej strany," dodal premiér.

K modernizácii armády by sa BR SR mohla vrátiť v stredu


K téme nákupu bojových obrnených vozidiel pre slovenskú armádu by sa mohla Bezpečnostná rada (BR) SR vrátiť v stredu (15.11.). V relácii RTVS Sobotné dialógy to avizoval premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Pokiaľ sa všetko dostane do polohy, že to nebude vyvolávať žiadne zbytočné otázky, tak v stredu dokončíme rokovania na Bezpečnostnej rade a hneď potom sa to posunie do vlády, kde to bude schválené," povedal Fico. Rokovanie sa podľa jeho slov len prerušilo a diskusie na túto tému pokračujú. V piatok (10.11.) sa o nej bavili aj koaliční lídri.

Fica pri téme modernizácie zaujímajú dve roviny, a to, aby išlo o európske riešenie a aby sa maximálne využili kapacity slovenského zbrojárskeho priemyslu. Ako bude obstarávanie bojových vozidiel prebiehať, zatiaľ podľa jeho slov rozhodnuté nie je. "Možností je pomerne veľa, nemôžem zatiaľ nič povedať k tomu, nebolo nič rozhodnuté," doplnil.

Fico súhlasí s tým, že slovenská armáda modernizáciu potrebuje. Má mať podľa jeho slov "obrovský" technický dlh. Modernizáciu vníma tiež ako jednu z ciest k približovaniu sa k jadru Európskej únie.