Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R.Kaliňák:Slovenskí policajti zadržali už stovky nelegálnych migrantov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Miroslav

Podľa podpredsedníčky opozičnej strany Most-Híd Lucie Žitňanskej šírenie strachu z migrácie jeiba voda na mlyn extrémistickým skupinám.

Bratislava 8. novembra (TASR) – Policajti na slovenských hraniciach zadržali a obmedzili na slobode od jari tohto roka až doteraz asi 700 nelegálnych migrantov. Povedal to dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v relácii RTVS o 5 minút 12.

"Išlo o ekonomických migrantov, zadržali ich v časovom rozpätí od apríla či mája až do tohto obdobia," vysvetlil. Slovensko ich postupne vracia do krajín, odkiaľ prišli. "Robíme to pravidelne, každý týždeň," vysvetlil. V tejto veci treba podľa Kaliňáka ukázať razantnosť.

Policajti chránia hranice podľa jeho slov efektívne. "Podarilo sa nám odraziť najväčší tlak migračnej vlny, ktorý tu bol v auguste a septembri," podotkol. Každému nelegálnemu migrantovi dali podľa ministra na výber – buď prekročia hranicu a budú obmedzení na slobode, alebo pôjdu od hraníc. U migrantov možno podľa jeho slov nájsť aj mapy, ktoré jednoslovne charakterizujú krajiny. "Pri Maďarsku si zaznamenali plot, pri Slovensku zase väzenie," vysvetlil.

Kaliňák priznal, že Slovensko zatiaľ na dobrovoľnej báze neprijalo ešte žiadneho azylanta. Tvrdí, že ide o náročnú procedúru. Slovensko chce dobrovoľne prijať 100 sýrskych kresťanov.

Podpredsedníčka opozičnej strany Most-Híd Lucia Žitňanská povedala, že Slovensko v rámci pomoci na dobrovoľnej báze neurobilo všetko, čo mohlo. "Priestor na pomoc je nepochybne väčší, než ponúkame." Na to však podľa nej treba väčšiu mieru ústretovosti.

Téma migrácie nesie podľa nej so sebou prirodzenú mieru obavy. Politici ju môžu využiť na šírenie strachu alebo na poskytovanie relevantných informácií. "Napríklad, že medzi migrantmi sa nenachádzajú iba tí ekonomickí," konštatovala. Podľa Žitňanskej je tiež dôležité povzbudiť dôveru v štátne inštitúcie či prácu polície.

"Pretože tento štát vie v tejto oblasti zabrať a funguje," podotkla. Šírenie strachu z migrácie je podľa jej slov iba voda na mlyn extrémistickým skupinám.