Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Posledná predvolebná diskusia: Fico, Procházka, Danko, Bugár, Matovič

Na snímke zľava Igor Matovič (OĽANO-NOVA), Béla Bugár (Most-Híd), Andrej Danko (SNS), Radoslav Procházka (#Sieť) a Robert Fico (Smer-SD) v predvolebnej diskusii na RTVS v stredu 2. marca 2016. Foto: screenshot RTVS

Krátko pred začiatkom moratória priniesla RTVS poslednú predvolebnú diskusiu lídrov piatich relevantných politických strán. Prečítajte si, ako prebiehala.

Bratislava 2. marca (TASR) - Školstvo a zdravotníctvo by mali byť pre budúcu vládu prioritou. Zhodli sa na tom Smer-SD, Most-Híd, #Sieť, SNS a OĽaNO-NOVA v dnešnej predvolebnej diskusii RTVS. "Nebránim sa tomu, aby školstvo a zdravotníctvo boli prioritné témy a nech nad nimi aj stojí premiér," povedal predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico. Školstvo považuje za premiérsku tému aj líder #Siete Radoslav Procházka.

Fico avizoval záujem ďalej zvyšovať platy učiteľov, treba však podľa neho rokovať a nájsť kompromis. Na rokovania o zvyšovaní platov je pripravený podľa Bélu Bugára aj Most-Híd, ktorý volá aj po vízii pre školstvo. S tou súhlasí aj #Sieť. Andrej Danko so SNS by zvýšil platy učiteľov o 25 percent. Igor Matovič z OĽaNO-NOVA sľubuje, že bude každý rok zvyšovať platy o 10 percent.

Opozícia kritizovala stav zdravotníctva. Most-Híd chce krízový manažment, DRG systém či poriadok v poplatkoch. Fico by sa rád vrátil k myšlienke jednej zdravotnej poisťovne či zákazu zisku zdravotných poisťovní. Bugár odmieta projekt jednej zdravotnej poisťovne. "Konkurencia vytvára lepšie podmienky," vysvetlil. Danko si želá silnejší štát v zdravotníctve aj v školstve. Procházkova #Sieť by zo zdravotníctva vyhodila schránkové firmy. Podľa Matoviča by zdravotníctvu pomohlo odseknutie hlavy chobotnici, ktorá je na zdravotníctvo napojená a drancuje ho.

Strany hovorili aj o pracovných miestach. Fico zopakoval, že chce naďalej podporovať hospodársky rast. Bugár je za opätovné zavedenie rovnej dane. "Bol to úspešný projekt," vyhlásil s tým, že by prijal aj ústavný zákon o daňovej stabilite, zrovnoprávnil by investorov. Procházka nie je za rovnú daň, považuje ju za symbol minulosti. Ľudí by nechal dýchať. Nižšie dane a odvody presadzuje Danko, ktorý by ale zároveň zaviedol nové dane pre monopoly, obchodné reťazce či telekomunikačných operátorov. Podporil by viac aj cestovný ruch. Matovič by podnikateľom uvoľnil ruky, bankám a monopolom by vyrúbil 50-percentnú daň.

S korupciou chce Bugár bojovať protischránkovým zákonom, zákonom o lobingu, odpolitizovaním polície, verejnou kontrolou súdov a prokuratúry. Procházka presadzuje hmotnú zodpovednosť politikov, výluku schránkových firiem, princíp prepadnutia majetku, ktorý politik neprizná v prospech štátu. Matovič označil svoje hnutie za protikorupčné. Za boj s korupciou je aj Danko. Fico poukázal, že jeho vláda urobila viaceré kroky, ktorými bojuje s korupciou. Uviedol napríklad elektronické trhovisko.

Politici hovorili aj o tom, koľko minuli na predvolebnú kampaň a či sú za zmenu financovania strán. Matovič odhaduje dva milióny eur. Je za zrušenie predvolebných kampaní, a tým by podľa neho strany nepotrebovali peniaze. Matovič zároveň spochybnil Dankov odhad, podľa ktorého SNS na kampaň minula 453.000 eur. Danko sa bránil tým, že vie šetriť. Zmenil by systém tak, aby si nemohol každý len tak zakladať a kupovať strany. Viac ako dva milióny eur minula #Sieť, Procházka by obmedzil peniaze pre strany. "Mal by im stačiť len jeden príspevok," uviedol. Bugár odhaduje, že na kampaň minul Most-Híd 1,3 alebo 1,5 milióna eur. Pri zmene financovania strán je zdržanlivý. Proti zmene je Fico. Sumu, ktorú Smer-SD minul na kampaň, neuviedol. Povedal iba to, že nemôže prekročiť zákonom stanovený limit, ktorý hovorí o troch miliónoch eur.

Fico zároveň potvrdil, že má záujem zostavovať vládu, ak na to dostane od voličov mandát. V politike chce zostať, kým o jeho typ politiky bude záujem. Chce vydržať celé štvorročné funkčné obdobie. Procházka sa usiluje o poverenie na zostavenie súdržnej vlády, ktorá bude presadzovať fungujúci štát. So Smerom-SD vládnuť nechce. Danko volá po silnom štáte, ktorý sa postará o občanov. Nepovedal, s kým chce ísť do vlády. Bugár preferuje pravicovú vládu, ktorej ale podľa neho môže brániť Matovič. "Myslím si, že môže byť prekážkou na zostavenie vlády," povedal. Matoviča mrzí, že Bugár doteraz jasne nevylúčil vládu so Smerom-SD. "Našou prioritou je pravicová vláda," zopakoval šéf Mostu-Híd. Fico nevylučuje z povolebnej spolupráce nikoho. "Chceme stabilnú vládu, ktorá bude garantovať bezpečnosť štátu," dodal.