Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MINISTER ZDRAVOTNÍCTVA: Poslanci by mali prednostné vyšetrenia zrušiť

Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Foto: TASR/Milan Kapusta

Právna norma zavádza pravidlá pre poplatky v ambulanciách a zrušila napr. možnosť prednostného vyšetrenia u lekára. Prezident ju však vetoval a poslanci budú o nej hlasovať znovu.

Bratislava 7. marca (TASR) - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) bude v Národnej rade SR žiadať poslancov, aby prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku a opätovne schválili novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Právna norma zavádza pravidlá pre poplatky v ambulanciách a zrušila napr. možnosť prednostného vyšetrenia u lekára.

"Budem navrhovať Národnej rade, aby sa zákon schválil tak, ako sme ho navrhovali s pozmeňujúcim návrhom (zrušenie možnosti objednať sa na prednostný termín k lekárovi, pozn. TASR)," povedal v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy Čislák. Zdôraznil, že vláda prijala zákon v reakcii na sťažnosti ľudí. "Jasne sme zadefinovali, kde sa platiť nemôže a kde poplatky môžu byť," uviedol minister.

V súvislosti so zrušením možnosti prednostného vyšetrenia Čislák poznamenal, že inštitút prednostného vyšetrenia "nikde v žiadnej európskej krajine nie je". Minister zahraničných vecí poukázal, že existujú lekári, ktorí ani doteraz nevyužívali inštitút prednostného vyšetrenia. "Všetko je to o manažmente pacienta," vyhlásil.

Ivan Uhliarik
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Za reguláciu poplatkov v ambulanciách je aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Nesúhlasí však s ich úplným zrušením. "Keď už pacient platiť musí, tak aby vedel, na čo má mať nárok zadarmo a za čo si má priplatiť," vysvetlil Uhliarik. Problémom vetovaného zákona je podľa jeho slov to, že v ňom nie je jasné ohraničenie služieb a výkonov a toho, za čo môže lekár požadovať úhradu.

Pokiaľ ide o prednostné vyšetrenia, nazdáva sa, že by sa za objednávanie nemalo platiť. "Prečo by sa za objednávanie malo platiť? Veď pre lekára je lepšie, keď vie, že v deň D v hodinu H príde pacient. Čiže objednávanie by malo byť zadarmo," povedal Uhliarik. Do nadštandardu by zaradil, ak by chcel pacient prísť na vyšetrenie mimo pracovnej doby napríklad v sobotu. To by sa podľa Uhliarika mohlo spoplatniť. Dodal, že treba zadefinovať nárok poistenca na zdravotnú starostlivosť.

Diskutéri sa rozprávali aj o tom, či je na Slovensku pánom lekára zdravotná poisťovňa, alebo pacient. Minister zdravotníctva Čislák tvrdí, že pacient by nemal byť rukojemníkom vzťahu lekár - zdravotná poisťovňa. "Nie je to tak a ani to tak nesmie byť," vyhlásil. Zdravotná poisťovňa má podľa ministra pomáhať pacientovi. Uhliarik má opačný názor. Podľa neho je pacient rukojemníkom vzťahu lekár – zdravotná poisťovňa.