Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FOTO a VIDEO:GAŠPAR: Motívom vraždy bola zrejme investigatíva novinára

Na snímke policajti a kriminalisti v obci Veľká Mača pri Galante, kde polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome zastreleného novinára a jeho priateľku v pondelok 26. februára 2018. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Vláda vypísala odmenu milión eur za informácie o páchateľovi vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Správu priebežne AKTUALIZUJEME.

Bratislava/Veľká Mača 26. februára (TASR/Teraz.sk) – V prípade smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej došlo pravdepodobne k dvojnásobnej úkladnej vražde. Muža zavraždili pravdepodobne strelou do hrude, jeho partnerku strelou do hlavy. Na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.





Uviedol, že polícia v nedeľu (25.2.) o 21.35 h prijala oznámenie matky zavraždenej ženy, že sa nevie skontaktovať so svojou dcérou. Strážcovia zákona prišli k domu zavraždených vo Veľkej Mači v okrese Galanta o 22.30 h. Hliadka vizuálne zistila, že v priestoroch rodinného domu leží na zemi telo. Spolu so záchranármi a hasičmi policajti vstúpili do domu.



"Previerkou na mieste činu bolo zistené, že v dome sú dve osoby usmrtené pravdepodobne strelnými poraneniami," povedal Gašpar. Policajný prezident doplnil, že každá osoba bola usmrtená pravdepodobne jednou strelnou ranou, definitívne to však môže potvrdiť len súdna pitva.

Ján Kuciak.
Foto: facebook


Polícia ďalej podľa Gašpara zistila, že posledný kontakt s Martinou bol vo štvrtok 22. februára. "Čas smrti sa predpokladá od štvrtka do nedele (25.2.)," uviedol Gašpar. Polícia už vypočula viaceré osoby práve pre posledný kontaktný čas. Presnú odpoveď na otázku, kedy k úkladnej vražde došlo, však môže dať až znalecké skúmanie. Strážcovia zákona zatiaľ nenašli na mieste činu zbraň.

Čo sa týka motívu spáchania trestného činu, polícia predpokladá, že smrť novinára súvisí s jeho investigatívnou činnosťou, ale pracuje aj s ďalšími vyšetrovacími verziami. "Všetci, ktorí prišli do kontaktu so zavraždenými, budú preverovaní," dodal Gašpar.

Policajný prezident uviedol, že Slovensko ešte nečelilo takému bezprecedentnému útoku na novinára a takéto konanie odcudzuje.



Policajný prezident Tibor Gašpar doplnil, že vlaňajší prípad údajných vyhrážok podnikateľa Mariána Kočnera novinárovi Kuciakovi polícia uzavrela s tým, že nešlo o trestný čin a nemalo ísť ani o priestupok. Polícia mala k dispozícii aj audiozáznam. Postup polície teraz preverí prokuratúra.

Odmena milión eur


Vláda sa dnes dohodla na vytvorení špeciálneho tímu s účasťou expertov z policajného zboru, prokuratúry aj SIS. uviedol to na dnešnom brífingu premiér Robert Fico. "Vláda vyhlasuje odmenu vo výške jeden milión eur za informáciu, ktorá povedie k chyteniu a odsúdeniu páchateľov tejto úkladnej vraždy," uviedol premiér. Dodal, že podania občanov môžu byť aj anonymné. " Dnes je našou prioritnou úlohou chytiť vrahov," vyhlásil premiér a zároveň požiadal opozíciu, aby sa nesnažila z témy vytĺkať politický kapitál.



Polícia sa obrátila na verejnosť s prosbou o pomoc pri objasnení dvojnásobnej úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky, ktorá sa stala vo Veľkej Mači (okres Galanta). Prezídium Policajného zboru SR zverejnilo osobitné telefónne číslo, na ktorom možno poskytnúť akékoľvek informácie, ktoré by dopomohli k objasneniu alebo by mali súvis s uvedeným skutkom. Okrem čísla 158 môže verejnosť kontaktovať políciu

na telefónnom čísle +421 915 967 793

.


Minister vnútra Robert Kaliňák doplnil, že k vražde zrejme nedošlo včera, ale už skôr, čo situáciu "neuľahčuje". Polícia však vynakladá maximálne úsilie. "Všetci sme otrasení týmto prípadom," uzavrel Kaliňák.



Generálna prokuratúra tomu venuje mimoriadnu pozornosť


Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) venuje mimoriadnu pozornosť prípadu zastreleného novinára z portálu aktuality.sk Jána Kuciaka. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.



Ako dodala, generálny prokurátor Jaromír Čižnár vyslal na miesto obhliadky miesta činu krajského prokurátora. O krvavom incidente sa GP SR dozvedela až z médií. K prípadu sa vyjadrí, keď budú známe bližšie skutočnosti.

Ringier Axel Springer vyjadruje úprimnú sústrasť

Spoločnosti Ringier Axel Springer Slovakia, Ringier Axel Springer Media, Ringier a Axel Springer SE sú šokované a zhrozené správou, že Ján Kuciak a jeho partnerka sa pravdepodobne stali obeťami krutej popravy. Rodine a blízkym vyjadrujú v mene všetkých kolegov úprimnú sústrasť.

"Napriek tomu, že celkové pozadie ešte nie je úplne objasnené, existuje dôvod domnievať sa, že tento zločin súvisí so súčasnou investigatívou nášho kolegu. Ján Kuciak pracoval pre Ringier Axel Springer Slovakia tri roky. Smútime s jeho rodinou, priateľmi a kolegami," uvádza sa vo vyhlásení spoločností.

Sľubujú, že budú robiť všetko, "čo je v našich silách, aby sme podporili orgány činné v trestnom konaní pri identifikácii páchateľov". "V prípade, že tento zločin bol pokusom odradiť nezávislého vydavateľa, akým je Ringier Axel Springer, od odhalenia porušení zákona, použijeme to ako príležitosť na ešte väčšie posilnenie našej novinárskej zodpovednosti," vyhlasujú spoločnosti.

.

P. VAČOK: Rýchlosť pri vyšetrovaní vraždy novinára je veľmi, veľmi dôležitá


Motívov vraždy novinára Jána Kuciaka môže byť viacero, ale hlavný motív môže vyplývať najmä z jeho profesijnej činnosti. Pre TASR to v pondelok uviedol bývalý šéf vyšetrovateľov a v súčasnosti advokát Peter Vačok.

"Bude to vecou ďalšieho vyšetrovania. Samozrejme je rýchlosť pri vyšetrovaní veľmi, veľmi dôležitá. Je to mimoriadne závažný zločin. Pokiaľ sa potvrdí, že išlo o úkladnú vraždu vyplývajúcu z jeho povolania, tak to bude pre spoločnosť veľmi, veľmi vážne," zdôraznil Vačok. Opätovne pripomenul, že keď bude vyšetrovanie pokračovať pomaly, o to ťažšia bude rekonštrukcia a dokazovanie.

Na nedatovanej snímke slovenský novinár Ján Kuciak, ktorého zavraždili aj so snúbenicou vo Veľkej Mači a ich telá našli v nedeľu 25. februára 2018.
Foto: TASR/AP


.

Reportéri bez hraníc žiadajú dôkladné vyšetrenie vraždy J. Kuciaka


K odsúdeniu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka sa pridali aj Reportéri bez hraníc, ktorí na svojom webe zároveň požadujú dôkladné vyšetrenie "tohto ohavného činu".

"Vyzývame všetky kompetentné orgány, aby prispeli k objasneniu tejto záležitosti, o to viac, že Ján Kuciak bol už dlhšie obeťou vyhrážok," uviedla Pauline Ades-Mével z mimovládnej organizácie, zasadzujúcej sa za slobodu tlače a médií.

Zároveň pripomenula, že Kuciakova smrť je za posledných desať rokov piatym prípadom vraždy novinára v Európskej únii.

TASR odsudzuje vraždu J. Kuciaka ako útok na podstatu demokracie


Mladý novinár a náš bývalý spolupracovník z portálu Teraz.sk Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová sa stali obeťami úkladnej vraždy vo vlastnom dome. Tento čin je strašný, nepochopiteľný a absolútne neakceptovateľný bez ohľadu na jeho motív.

Ak sa však potvrdí, že motívom vraha bola investigatívna práca novinára, je to zároveň zákerný útok na samotnú podstatu demokracie a slobody slova na Slovensku. Chceme vyjadriť najhlbšiu sústrasť obom rodinám, ktoré postihlo nesmierne nešťastie.

Dúfame, že orgány činné v trestnom konaní dokážu vyvinúť maximálne úsilie s cieľom vypátrať a usvedčiť páchateľov.

Slovenská spoločnosť je dnes prvýkrát konfrontovaná s takýmto brutálnym útokom na zástupcov tlače. Je preto dôležité, aby dokázala adekvátne zareagovať. Nielen s cieľom usvedčiť vrahov, ale zároveň vyslať signál do budúcnosti, že takýto typ brutality u nás nemá miesto.


Vedenie RTVS považuje vraždu novinára za skutok, ktorý sa viac nesmie opakovať


Vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) považuje vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka za absolútne neprijateľný, v modernej histórii Slovenska doposiaľ nevyskytujúci sa skutok, ktorý sa viac nesmie opakovať. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

V demokratickej spoločnosti je podľa vedenia RTVS neprípustné, aby prichádzalo k popravám novinárov, ich príbuzných a priateľov pre ich prácu. RTVS to vníma ako útok na slobodnú žurnalistiku a takéto konanie ostro odsudzuje. Verí, že sa zodpovedným orgánom podarí čo najskôr tento čin vyšetriť a jeho páchateľov potrestať. Zároveň vyjadrili hlbokú sústrasť rodine a priateľom zavraždeného reportéra a jeho priateľky.

Šéfredaktori slovenských médií odsudzujú vraždu J. Kuciaka a jeho priateľky


Šéfredaktori slovenských médií odsudzujú vraždu investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Štát v spoločnom vyhlásení vyzývajú, aby urobil všetko preto, aby nebola ohrozená sloboda slova.

"Rodine reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky vyjadrujeme sústrasť a jeho kolegom spolupatričnosť a záväzok, že budeme pokračovať v témach, na ktorých Ján Kuciak pracoval," píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnili médiá na svojich weboch.

Vražda novinára je podľa šéfredaktorov vážnym znamením, že sa zločin obracia proti jednému z najdôležitejších pilierov slobody - slobody slova a práva občanov kontrolovať mocných a tých, ktorí prekračujú zákon. "My, šéfredaktori, vyzývame štát, aby urobil všetky potrebné kroky nielen na vypátranie zločincov, ale aj na vytvorenie podmienok pre bezpečnú prácu novinárov," uvádzajú.

Pod spoločné vyhlásenie sa podpísali šéfredaktori Marián Kolár (TASR), Beata Balogová (SME), Peter Bárdy (Aktuality.sk), Oliver Brunovský (Trend), Ivan Čeredejev (Plus 7 dní), Štefan Hríb (.týždeň), Dušan Karolyi (Košice Dnes), Matúš Kostolný (Denník N), Júlia Kováčová (Nový Čas), Henrich Krejča (Markíza), Roland Kubina (Joj), Ivana Mandáková (Plus 1 deň), František Múčka (Postoj.sk), Peter Palovič (Rádio Expres), Juraj Rybanský (RTVS), Nora Slišková (Pravda), Agáta Staneková (Rádio Aktual), Zoltán Szalay (Új Szó), Marcela Šimková (Hospodárske noviny) a Jaroslav Vrábeľ (Korzár).

Redakcia televízie TA3 odsúdila vraždu J. Kuciaka a jeho partnerky


Spravodajská televízia TA3 považuje za odsúdeniahodné, smutné a neprijateľné, že bol násilne zavraždený novinár a jeho blízka osoba a že táto vražda pravdepodobne súvisí s výkonom povolania investigatívneho novinára. Jej redakcia to vyhlásila v reakcii na smrť investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

„Úlohou novinára je hľadanie pravdy a nie je akceptovateľné, aby tak pracoval v atmosfére strachu o svoj život. Veríme, že pravda o smrti novinára, ako aj pravda o kauzách, o ktorých písal, vyjde na svetlo a budeme tak vedieť vrátiť pocit slobody a demokracie všade tam, kde novinári pracujú,“ uviedla redakcia TA3 v písomnom vyhlásení, v ktorom vyjadrila sústrasť pozostalým, rodinným príslušníkom, ako aj všetkým blízkym osobám obetí.

Syndikát novinárov ČR pre Prahu a Stredočeský kraj: Tento zločin nesmie ostať nepotrestaný


Vedenie územného združenia Syndikátu novinárov ČR pre Prahu a Stredočeský kraj vyjadrilo v pondelok úprimnú sústrasť všetkým pozostalým i kolegom chladnokrvne zavraždených Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. "Tento zločin nesmie zostať nepotrestaný," uviedlo združenie na Twitteri.

O smrti slovenského novinára s partnerkou, ktorá mala podľa polície pravdepodobne súvis s výkonom jeho pracovnej činnosti, informovali české médiá, tlačové agentúry DPA, AP a Reuters i svetové denníky, ako napríklad Washington Post, Blick, Bild či magazín Focus.

Šéf NKÚ: Ochrana tých, ktorí poukazujú na citlivé témy, musí byť prioritou


Predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík verí, že sloboda slova a ochrana tých, ktorí poukazujú na citlivé spoločenské témy, bude pre štátne inštitúcie jednou z najvyšších priorít. Vyhlásil to v pondelok v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

"Priam beštiálnym spôsobom vyhasol život mladého človeka len preto, že poukazoval na nespravodlivosť, hľadal pravdu a nebál sa pomenovávať čierne ovce politického, hospodárskeho života," konštatoval Mitrík.

Zároveň vyjadril hlbokú sústrasť novinárom aj rodinám a príbuzným Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Veľvyslanec USA: Novinári musia mať zaručenú slobodu a bezpečnosť


Americké veľvyslanectvo na Slovensku je šokované a zarmútené vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. "V otvorených demokratických spoločnostiach musia mať novinári pre svoju prácu zaručenú slobodu a bezpečnosť," vyhlásil v pondelok veľvyslanec Adam Sterling.

"Tento strašný zločin vyžaduje dôkladné vyšetrenie a rýchle stíhanie zodpovedných osôb," dodal. Zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám, priateľom, blízkym a kolegom mladého páru.

TAJANI: EÚ nemôže akceptovať, že bude zabitý novinár za svoju prácu


Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani v reakcii na zabitie slovenského novinára Jána Kuciaka na Twitteri napísal: "Európska únia nemôže akceptovať, že bude zabitý novinár za svoju prácu." Slovenské úrady vyzval, aby spustili vyšetrovanie tohto prípadu. "Európsky parlament si nevydýchne, kým nezavládne spravodlivosť," dodal Tajani.

Aj študenti sú zhrození z vraždy mladého novinára


Vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky vnímajú slovenskí študenti s mimoriadnym zhrozením. Uviedla to Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ), ktorá vyjadrila sústrasť pozostalým obetiam tohto činu.

„Ako študenti si uvedomujeme dôležitosť slobodných médií ako jedného zo stavebných kameňov stabilnej a spravodlivej demokratickej spoločnosti. Z tohto dôvodu musíme chápať vraždu známeho novinára a jeho partnerky aj ako stav najvyššieho ohrozenia demokracie,“ uviedol v písomnom vyhlásení predseda ŠRVŠ Bálint Lovász.

Medzi študentmi sú podľa neho aj takí, ktorí sa pripravujú na povolanie novinára. „Nesmieme pripustiť, aby ich práca a budúcnosť znamenali pre nich neistotu, ba až hrozbu,“ zdôraznil Lovász. Útoky na slobodné médiá a zastrašovanie novinárov považujú študenti za príznačné pre nedemokratické krajiny a nie pre civilizované, proeurópske a prodemokratické spoločnosti.

„Sú obrazom o úrovni slobody slova v krajine. Ak Slovenská republika patrí medzi tieto vyspelé krajiny, je nevyhnutné, aby jej spoločnosť dala jasne najavo, že tento otrasný čin je hranicou, ktorú nemôžeme prekročiť,“ doplnil predseda ŠRVŠ.

PEVŠ: Vražda J. Kuciaka môže mať vážny vplyv na slobodu slova a novinársku prácu


Vražda investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky môže mať vážny vplyv na slobodu slova a novinársku prácu. Vo svojom spoločnom vyhlásení to uviedli rektor Paneurópskej vysokej školy (PEVŠ) v Bratislave Juraj Štern a za Fakultu masmédií PEVŠ dekanka a bývalá premiérka Iveta Radičová. Ak sa spoločnosť a štátne orgány nespamätajú, bude mať podľa nich tento strašný skutok efekt výstrahy pre ostatných novinárov či občanov.

"Zostáva len nádej, že rovnako silný bude mobilizačný efekt, ktorý povedie k vyšetreniu všetkých káuz, vrátane tých, ktoré rozpracoval Ján Kuciak. Zostáva len povzbudiť k vytrvaniu a v aktivite všetkých novinárov a občanov, ktorí sa zasadzujú za presadzovanie právneho štátu dodržiavajúc princíp, ktorý je pre prácu novinára najťažší – hľadanie faktov a odhaľovanie pravdy," píšu v spoločnom vyhlásení. Zástupcovia PEVŠ dúfajú, že právo na slobodu slova, právo na ochranu súkromia a osobnosti nebudú musieť byť činmi hrdinstva a obete, dokonca tej najväčšej. "Zostáva výzva konať, aby sa takýto skutok už nikdy nemohol zopakovať," podotkli Štern a Radičová.

O smrti novinára informuje na sociálnej sieti aj Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde študoval. "Česť pamiatke Jankovi Kuciakovi," píše. Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku odsudzuje vraždu novinára a zároveň vyslovuje úprimnú sústrasť rodinám obetí, ako aj celej redakcii Aktuality.sk. Neoficiálna stránka Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave na sociálnej sieti uvádza, že smrť Kuciaka a jeho priateľky je prvou vraždou novinára v histórii samostatného Slovenska. "Nejde len o útok na dvojicu mladých ľudí, ale aj na slobodu slova a na všetkých novinárov, ktorí sa snažia hľadať pravdu a poukazovať na nespravodlivé dianie v spoločnosti. Tak ako to robil aj Ján Kuciak. Veríme, že polícia urobí všetko pre to, aby jeho smrť objasnila a páchateľov potrestala," informuje.

AEJ: Úkladnou vraždou novinára J. Kuciaka je mimoriadne znepokojená


Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov (AEJ) je mimoriadne znepokojená úkladnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Konštatuje sa to v stanovisku AEJ zaslanom do redakcie TASR, ktoré podpísali generálny tajomník organizácie Tibor Macák, zakladateľ slovenskej sekcie AEJ Juraj Alner, bývalý predseda Július Lőrincz a člen organizácie Ivan Brada.

"Tento zločin sa udial na pozadí investigatívnej činnosti pri odhaľovaní trestnej činnosti osôb napojených nielen na podsvetie, ale aj politické špičky tejto krajiny. AEJ, slovenská sekcia, vyzýva policajné orgány SR, aby túto vraždu dôkladne vyšetrili a vinníkov postavili pred súd,“ skonštatovali v stanovisku.

Za vraždou vidia útok proti základným princípom právneho, demokratického štátu, proti slobode slova a tlače, jedného z ústavných práv občanov Slovenskej republiky.

Slovenská asociácia novinárov (SAN) vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým v prípade vraždy investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky. "Vraždu je nevyhnutné čo najskôr vyšetriť a páchateľov potrestať najvyššou možnou sadzbou. Smutná tragická udalosť je historicky prvou na Slovensku. V tejto súvislosti je nevyhnutné sa zamyslieť, či práca novinára v prospech spoločnosti má aj primeranú ochranu," uviedol predseda SAN Štefan Dlugolinský.

Slovenský syndikát novinárov (SSN) prijal informáciu týkajúcu sa vraždy novinára Kuciaka a jeho družky s veľkou ľútosťou. „Tento barbarský čin je snahou nielen o zastavenie novinárskych aktivít Jána Kuciaka, je aj bezprecedentným útokom na nezávislú žurnalistiku v našej krajine,“ píše sa v stanovisku novinárskej organizácie.

SSN apeluje na orgány činné v trestnom konaní, no aj nezávislé médiá a novinárov, aby sa udalosťami nenechali zastrašiť a pokračovali vo svojej práci. Len tak je podľa organizácie možné vyslať jasné posolstvo smerom k tým, ktorí tento ohavný čin spáchali. „Nemôžeme byť zatlačení do kúta a nechať zvíťaziť teror a násilie,“ zvýraznila.

S. Zvolenský: Musíme sa snažiť o spoločnosť, kde sa každý môže cítiť bezpečne


Snažiť sa o spoločnosť, v ktorej sa každý človek môže cítiť bezpečne a bez obáv vykonávať svoje povolenie, je podľa bratislavského arcibiskupa metropolitu a predsedu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislava Zvolenského povinnosťou všetkých ľudí. Vražda investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky je však podľa jeho slov ťaživým dôkazom toho, že v tomto smere musíme vyvinúť mnoho úsilia.

"Vražda novinára a jeho priateľky ma napĺňa hlbokým zármutkom," píše v kondolencii Zvolenský, ktorú zverejnila Tlačová kancelária KBS. Pripraviť človeka o život je podľa jeho slov mimoriadne vážnym previnením proti Božím i ľudským zákonom.

Úprimnú sústrasť vyjadril príbuzným a priateľom oboch zosnulých. "Modlím sa za nich a v tejto bolestnej chvíli prosím Boha o jeho milosrdenstvo a útechu," píše arcibiskup, ktorý si želá, aby sa celý prípad podarilo vyšetriť a vinníci neunikli náležitej spravodlivosti.