Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vyššie územné celky potrebujú reformu, zhodujú sa strany

Na snímke piati z osem predsedov VÚC : sprava Košický samosprávny kraj Zdenko Trebuľa, Banskobystrický samosprávny kraj Marian Kotleba, Prešovský samosprávny kraj Peter Chudík, Bratislavský samosprávny kraj - Pavol Frešo a Žilinský samosprávny kraj Juraj Blanár. Foto: FOTO TASR – Štefan Puškáš

Súčasný návrh na zrušenie druhého kola volieb predsedov samosprávnych krajov podporujú všetky tri koaličné strany Smer-SD, SNS a Most-Híd.


Bratislava 15. januára (TASR) - Viaceré parlamentné strany sa zhodujú na potrebe reformy vyšších územných celkov. Chcú o tom diskutovať. Súčasný návrh na zrušenie druhého kola volieb predsedov samosprávnych krajov podporujú všetky tri koaličné strany Smer-SD, SNS a Most-Híd. Opozičné SaS a OĽaNO-NOVA ho odmietajú. Politickí oponenti sa však zhodujú v kritickom postoji k návrhu nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého na zrušenie krajov. Zástupcovia Smeru-SD, SNS, SaS a OĽaNO-NOVA o tom hovorili v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

"Chceme diskutovať o budúcnosti vyšších územných celkov. Chceme začať diskutovať a tá vízia by mala byť naplnené niekedy po roku 2020. Chceme otvoriť diskusiu a podľa nej prispôsobiť aj počet vyšších územných celkov. Uvidíme, aký výsledok zíde z tejto odbornej diskusie," povedal predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Podľa šéfa klubu OĽaNO-NOVA Richarda Vašečku sú existujúce vyššie územné celky umelé, ľudia sa s nimi nezžili. "Vucky treba reformovať," vyhlásil. Bernaťák súhlasí, že súčasné členenie nie je najefektívnejšie.

Podpredsedníčka Národnej rady SR za SaS Lucia Nicholsonová by si tiež vedela predstaviť zmenu členenia Slovenska. "My by sme boli otvorení diskutovať o úplnom zrušení VÚC, ale musí to byť súčasťou jednej veľkej reformy samosprávy a o tom musí prebehnúť veľká odborná diskusia," uviedla. Podpredseda klubu Smeru-SD Miroslav Číž súhlasí. "O efektivite VÚC treba diskutovať, ako aj o tom, aká by mala byť iná podoba správy," poznamenal.

So zásadnou zmenou v otázke VÚC prichádza do parlamentu Beblavý, navrhuje zrušiť vyššie územné celky. Politickí rivali sa zhodujú, že nekoná vhodne, mal najskôr rokovať a navyše s takouto zmenou sa neprichádza podľa nich pár mesiacov pred voľbami do VÚC. "Pokiaľ chce niekto predložiť v parlamente takýto návrh a má jeden alebo dva hlasy, je alfa a omega, aby začal rokovať o podpore aj s inými politickými stranami. Neviem, že by s niekým rokoval. Je to divné,"povedal Bernaťák.

"To, čo urobil pán Beblavý na vlastnú päsť, je kontraproduktívne. Je mi ľúto, že sa o tom neviedla diskusia. Otvoriť to pár mesiacov pred voľbami považujem skôr za populizmus a nie za hľadanie seriózneho riešenia," doplnila Nicholsonová. Číž s ňou súhlasí. "Toto sa nerobí," poznamenal.

Poslanci hovorili aj o návrhu na zrušenie druhého kola volieb predsedu samosprávneho kraja. S návrhom prišli strany Smer-SD a Most-Híd, podporuje ho aj SNS, ako dnes potvrdil Bernaťák. Číž návrh odôvodňuje snahou o vyššiu účasť voličov aj úsporami. Hovorí o snahe vyskúšať, čo táto zmena prinesie. Predpokladá pozitívny dosah, hoci si uvedomuje, že jednokolová voľba "zďaleka neodstráni všetky problémy systému VÚC". Treba však podľa neho vyskúšať, či to nevylepší stav.

Nicholsonová oponuje, nie je za takéto skúšky. Nesúhlasí ani so zmenami pravidiel pár mesiacov pred voľbami. "Je to nefér likvidácia politickej konkurencie a všetci vieme, že to bude nahrávať silným stranám ako Smer a extrémistom. Nemalo by sa to takto robiť," povedala. Zároveň odmietla argument, že z jednokolových volieb vychádzajú reprezentatívnejší zástupcovia. Koalícia upozorňuje, že legitimita zvolených kandidátov je otázna aj pri dvojkolovej voľbe s nízkou účasťou.

Na druhej strane sa diskutéri zhodujú na spojení termínov regionálnych a komunálnych volieb. Rozchádzajú sa však v otázke, či nový rokovací poriadok prinesie viac slušnosti do pléna. Koalícia verí, že áno, opozícia tvrdí, že sa tak nestane. Obáva sa eskalácie napätia. Rozdeľuje ich aj otázka zákazu práce počas štátnych sviatkov. Bernaťák, Číž aj Vašečka s návrhom súhlasia, Nicholsonová tvrdí, že štát to regulovať nemá a má to nechať na trh.