Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zvýšenie príplatkov podľa J. Richtera ešte prerokuje tripartita

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Rokovanie tripartity by podľa neho malo byť budúcu sobotu. Okrem predstaviteľov sociálnych partnerov by na nej mal byť prítomný aj premiér či predkladatelia poslaneckého návrhu.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Napriek tomu, že zvýšené príplatky za prácu v noci, cez víkendy a sviatky sa budú v parlamente presadzovať ako návrh poslancov vládneho Smeru-SD, tieto zmeny ešte mimoriadne prerokuje aj tripartita. Avizoval to minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Poslaneckým návrhom je to podľa neho preto, lebo je to stranícka iniciatíva Smeru-SD. Nejde to teda ako vládny návrh cez štandardné pripomienkové konanie. "Nechcem ale obísť Hospodársku a sociálnu radu. Mám záujem na sociálnom dialógu, sociálnom zmieri. Uistil som sociálnych partnerov, že k tomu bude rokovať HSR," uviedol Richter v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Rokovanie tripartity by podľa neho malo byť budúcu sobotu (2.12.). Okrem predstaviteľov sociálnych partnerov by na nej mal byť prítomný aj premiér či predkladatelia poslaneckého návrhu novely Zákonníka práce. "Budeme mať vážnu debatu. Uvedomujem si, že nie všetci zamestnávatelia sú tejto okolnosti priaznivo naklonení. Bude záujem presvedčiť o tejto potrebe a ja osobne som presvedčený, že tá potreba je," dodal Richter.

Nezaradený poslanec Jozef Mihál víta niektoré ustanovenia novely, napríklad povinnosť zverejňovať v pracovných inzerátoch ponúkaný plat. "Akurát mi je čudné, že novelu Zákonníka práce nepredstavilo ministerstvo ako vládny návrh, cez štandardné pripomienkové konanie. Robí sa to "poza bučky" cez koaličných poslancov," konštatoval s tým, že nespochybňuje právo poslancov predkladať svoje návrhy.

Oceňuje preto, že pripravované zmeny prerokujú aspoň sociálni partneri. "Je to pozitívna správa. Uvidíme, ako bude tripartita prebiehať a či budete počúvať pripomienky dôležitej strany tripartity, zamestnávateľov," zdôraznil Mihál.

Upozornil aj na možnosť, že zamestnanci v štátnej a verejnej službe môžu nakoniec skončiť s nižšími príplatkami, ako budú mať pracovníci v súkromnej sfére. Upravujú ich totiž rôzne zákony a počítať sa budú rôznym spôsobom.

Richter pripomenul, že verejná služba mala už doteraz príplatky, ktoré Zákonník práce neobsahoval. Prípadné rozdiely sa podľa neho vyriešia v parlamente jednoduchým pozmeňovacím návrhom. "Pôjde tam jedna veta. Ak bude výhodnejší pre pracovníkov vo verejnej službe výpočet zo Zákonníka práce, ten sa bude uplatňovať. Tým je to vyriešené. Boli na tom výhodnejšie doteraz a budú aj teraz," dodal minister.