Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Mons. Zvolenský predniesol modlitby za ochranu stvorenstva

Mons. Zvolenský, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumnann

Arcibiskup Zvolenský v príhovore pripomenul zodpovednosť, ktorú každý nesie za životné prostredie vo svojom okolí.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský dnes predniesol v Katedrále sv. Martina modlitby za ochranu stvorenstva a poďakoval za dary a dobrodenia, ktoré ľudstvo čerpá zo životného prostredia. Zároveň predstavil slovenský preklad encykliky pápeža Františka Laudato Si, ktorá má podtitul "O starostlivosti o náš spoločný domov".

Na slávnosti sa zúčastnil aj provinciál rehole slovenských menších bratov františkánov páter Jeremiáš Daniel Kvaka a provinciál slovenských jezuitov páter Rudolf Uher. Kňazi, rehoľníci a veriaci prítomní na poludňajšej omši sa takto zapojili do slávenia Dňa modlitieb za ochranu stvorenstva, ktorý na 1. septembra vyhlásil Svätý otec František.

Arcibiskup Zvolenský v príhovore pripomenul zodpovednosť, ktorú každý nesie za životné prostredie vo svojom okolí. Vyzdvihol snahy o rozumné zaobchádzanie so zdrojmi, ktoré sú k dispozícii, pripomenul však aj oblasti, v ktorých sa človek svojej úlohe správcu a ochrancu Božích darov spreneveruje, ba hreší proti Stvoriteľovým prikázaniam.

Mons. Zvolenský povzbudil prítomných k modlitbe a starostlivosti o zverejnené dary a zároveň aj k tomu, aby sa zoznámili s novou encyklikou, v ktorej sa pápež František venuje tzv. integrálnej ekológii. Zároveň zdôraznil, že táto téma sa netýka len životného prostredia, ale aj samotného človeka, celej spoločnosti a medziľudských vzťahov.

Niekoľko prvých výtlačkov knižného vydania novej encykliky pápeža Františka priniesol v týchto dňoch na trh Spolok svätého Vojtecha, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.