Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort si vie predstaviť verejný rozpočet Vojenského spravodajstva

Foto: Teraz/Lukáš Valentovič

Ministerstvo obrany si vie predstaviť, že sa rozpočet bude zverejňovať v podobe, ako to robí Slovenská informačná služba.

Bratislava 22. júla (TASR) - Rozpočet Vojenského spravodajstva (VS) možno bude verejnosti prístupnejší ako v súčasnosti. Ministerstvo obrany (MO) SR si totiž vie podľa vyhlásenia, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Martina Balleková, predstaviť, že sa bude zverejňovať v podobe, ako to robí Slovenská informačná služba (SIS).

Rezort tak reagoval na iniciatívu poslancov Národnej rady SR Ľubomíra Galka (SaS) a Richarda Vašečku (OĽaNO), ktorí v novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy žiadajú zverejňovanie rozpočtu VS podobne, ako je to v prípade SIS. Podľa poslancov kým SIS poskytuje verejnosti v rámci možností vyplývajúcich z jej charakteru činnosti primeraný prehľad o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na jej činnosť, VS vystupuje vo vzťahu k verejnosti netransparentne a ignoruje skutočnosť, že prostriedky vyčlenené na jej činnosť pochádzajú z peňazí daňovníkov. "Sme presvedčení, že daňovníci majú právo, rovnako ako pri SIS, dozvedieť sa bližšie podrobnosti o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na činnosť VS," argumentujú Galko a Vašečka.

Predložená novela podľa nich rešpektuje skutočnosť, že vojenskí tajní, rovnako ako SIS, pracujú v režime utajeného charakteru činnosti, a preto aj navrhovaný rozsah zverejňovaných informácií zodpovedá rozsahu informácií zverejňovaných SIS na jej webovom sídle. Poslanci zároveň žiadajú, aby za účelom lepšej kontroly bola súčasťou zverejňovaného záverečného účtu kapitoly Ministerstva obrany SR aj výška limitu VS z rozpočtu rezortu obrany, a to takisto v členení na bežné a na kapitálové výdavky.

"Je neprijateľné, aby sa naďalej toleroval stav, kedy VS je napriek značnému objemu pridelených finančných prostriedkov takpovediac neviditeľným subjektom, na ktorý majú daňovníci iba povinnosť prispievať bez možnosti získať aspoň základné informácie o účelovom určení finančných prostriedkov vyčlenených na jeho činnosť a o ich reálnom čerpaní," píšu poslanci v dôvodovej správe. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.