Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ministerstvu sa podarilo predať tri prebytočné vojenské vrtuľníky

Vrtuľník Mi-24 Foto: TASR/Milan Kapusta

Celkovo ministerstvo ponúkalo 15 kusov vyradených vrtuľníkov. Zvyšných 12 rezort obrany ponúkne v opakovanej elektronickej aukcii.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Ministerstvu obrany sa podarilo odpredať časť prebytočných vojenských vrtuľníkov, ktoré ponúkalo v auguste v elektronickej aukcii. TASR to potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Podľa protokolu o elektronickej aukcii ide o tri bojové vrtuľníky Mi-24.

Okrem tohto typu rezort predával aj vyradené dopravné vrtuľníky Mi-2. Celkovo ministerstvo ponúkalo 15 kusov vyradených vrtuľníkov. Zvyšných 12 rezort obrany ponúkne v opakovanej elektronickej aukcii.

Bojový vrtuľník Mi-24 je sovietskej výroby. Prvý prototyp vzlietol v roku 1969. Bol určený predovšetkým na ničenie tankov a pozemných cieľov. Zo slovenskej armády ho vyradili v roku 2011. Vrtuľník Mi-2 je sovietsky viacúčelový ľahký vrtuľník, ktorý sa vyrábal v Poľsku. Bol určený predovšetkým na plnenie výsadkových, spojovacích, transportných a sanitných úloh.

Armáda v súčasnosti disponuje vrtuľníkmi Mi-17, ktoré slúžia buď na prepravu osôb a materiálu, alebo sú súčasťou leteckej pátracej a záchrannej služby. Vrtuľníkom sa však postupne končí životnosť a ministerstvo už dlhšie hovorí o ich obmene.