Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

MOST-HÍD: Británia by sa nemala stať naším súperom či nepriateľom

Na archívnej snímke uprostred predseda strany Most-Híd Béla Bugár, vpravo podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská a vľavo podpredseda strany László Solymos. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vyplýva to z vyjadrenia Mosta-Híd, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Klára Debnár v reakcii na dnešné vystúpenie britskej premiérky Theresy Mayovej.

Bratislava 17. januára (TASR) - Veľká Británia by sa po rozhodnutí pre tzv. tvrdý brexit nemala stať naším súperom alebo nepriateľom. Vyplýva to z vyjadrenia Mosta-Híd, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Klára Debnár v reakcii na dnešné vystúpenie britskej premiérky Theresy Mayovej. Tá predstavila svoj plán odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

"Mali by sme robiť všetko pre to, aby sme naďalej dokázali dobre spolupracovať, keďže stále zostávame členmi Severoatlantickej aliancie, v ktorej Británia zohráva veľmi dôležitú rolu. Zachovanie dobrých euroatlantických vzťahov považujeme za kľúčové pre stabilitu Slovenska, ale aj celej Európskej únie," napísala v stanovisku strany jej hovorkyňa Klára Debnár.

Britská premiérka Theresa Mayová predstavila dnes v prejave svoj plán odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Tzv. brexit bude podľa nej jasný, Británia nemá záujem o čiastočné členstvo v EÚ ani iné riešenie, na základe ktorého by bola "napoly dnu a napoly von".

Británia sa po vystúpení z EÚ nebude usilovať o členstvo v jednotnom európskom trhu, aj keď chce dosiahnuť čo najväčší prístup k nemu. Bude s Úniou rokovať o dohode o voľnom obchode a nebude prispievať do rozpočtu EÚ, uviedla Mayová. Podľa vlastných slov vníma s "otvorenou mysľou" možnosť novej dohody o colnej únii.

Spojené kráľovstvo nemá podľa Mayovej v úmysle prijať model použitý v prípade iných krajín a nechce si vyberať odrobinky z členstva v EÚ. Ostane "dobrým priateľom a susedom" Európskej únie a jej občania budú v tejto krajine aj po brexite "naďalej vítaní". Británia na druhej strane prevezme kontrolu nad tým, koľko ľudí bude môcť prísť z EÚ na jej územie, no Mayovej vláda chce garantovať práva občanov EÚ v Británii "čo najskôr", ako to bude možné.

Na oficiálnych dvojročných rokovaniach o brexite by sa Británia okrem toho mohla snažiť o to, aby proces vystúpenia prebehol postupne, po fázach, čo by zabránilo "ničivému pádu z útesu". Počas tohto procesu Spojené kráľovstvo zaradí európske zákony a smernice do svojej legislatívy, aby sa zaistila kontinuita a zabránilo neistote.

Mayová tiež potvrdila, že britský parlament dostane možnosť hlasovať o konečnom riešení procesu brexitu, keď budú rokovania o ňom zavŕšené.