Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Most-Híd nemôže hlasovať za Jankovskú, kým ju Žitňanská odmieta

Na snímke zľava podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská a predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: TASR/Dano Veselský

Poslanci už niekoľkokrát voľby člena Súdnej rady odložili, keďže v koalícii sa nedohodli. Snemovňa má voľbu na stole aj na aktuálnej schôdzi.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Most-Híd bude v sobotu (2.12.) hovoriť o tom, ako sa zachovajú poslanci pri voľbe člena Súdnej rady SR. Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská odmieta nomináciu štátnej tajomníčky jej rezortu Moniky Jankovskej. Kým Žitňanská trvá na svojom, poslanci Mosta-Híd nemôžu za Jankovskú hlasovať, priznáva predseda Béla Bugár.

"Ak pani ministerka Žitňanská trvá na tom, že nie, tak my nemôžeme hlasovať," povedal Bugár s tým, že sobotňajšia Republiková rada Mosta-Híd bude hovoriť aj o tom, ako sa poslanci zachovajú. Strana bude na rokovaní v Šamoríne ďalej hodnotiť uplynulé voľby do vyšších územných celkov a tiež prípravu na budúcoročné komunálne voľby. TASR to potvrdil predseda poslaneckého klubu Gábor Gál.

Poslanci už niekoľkokrát voľby člena Súdnej rady odložili, keďže v koalícii sa nedohodli. Snemovňa má voľbu na stole aj na aktuálnej schôdzi. Žitňanská svoj postoj k Jankovskej nominácii nezmenila. Trvá na tom, že v Súdnej rade nemajú sedieť politici ani sudcovia. Jankovská je sudkyňa a v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD. Žitňanská sa pri svojom postoji odvoláva na programové vyhlásenie vlády, ktoré o tom hovorí. Poslanec Smeru-SD Róbert Madej, ktorý Jankovskú navrhol, nevidí dôvod na jej stiahnutie.

Okrem Jankovskej kandiduje do Súdnej rady aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor. Jankovskú navrhol predseda výboru Madej, Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Už 28. júna sa v Rade skončil mandát Alene Šiškovej.