Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Most-Híd chce dovoliť cyklistom vypiť si do 0,5 promile

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Bugárovci zdôrazňujú, že sa nesnažia propagovať alkohol na cestách.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Cyklisti by mali mať povolenú hranicu 0,5 promile alkoholu v krvi. Navrhuje to opozičná strana Most-Híd v novele zákona o cestnej premávke, o ktorej začali poslanci diskutovať na záver siedmeho rokovacieho dňa siedmej schôdze parlamentu.

"Je to koncentrácia, ktorá je platná ako horná tolerovaná hranica vo väčšine členských štátov EÚ aj pri motorových vozidlách," argumentoval poslanec NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Podľa bugárovcov nie je spomínaná koncentrácia alkoholu pre cyklistov nebezpečná, čo dokazuje aj analýza, ktorú si dali vypracovať.

Ak by pre cyklistov neplatila nulová tolerancia alkoholu a povolených by mali 0,5 promile, mužskí cyklisti by mohli vypiť napríklad liter desaťstupňového piva či 300 ml bieleho vína, alebo 80 ml 40-percentného destilátu. Ženy cyklistky by si mohli dopriať iba 600 ml desaťstupňového piva či 200 ml bieleho vína, alebo 50 ml 40-percentného destilátu.

Bugárovci zdôrazňujú, že sa nesnažia propagovať alkohol na cestách a sú za prísne trestanie vodičov, ktorí šoférujú pod vplyvom alkoholu. Myslia si však, že pri cyklistoch by istá tolerancia mohla byť povolená. Svoj názor podopierajú znaleckou expertízou, ktorú im vypracoval Ústav súdneho lekárstva a medicínskych expertíz Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. "Súdni znalci namietajú nulovú toleranciu," citoval Hrnčiar z posudku.

Poslanec Štefan Kuffa (OĽaNO) v rozprave priznal, že patrí k abstinentom, ale chcel by byť tolerantní aj voči tým, ktorí majú radi pivo či vínko. "Ale vnútorne s tým zápasím, lebo ako by tých 0,5 promile dopadlo na Slovensku? Zdalo by sa mi to dosť nespravodlivé, že by to mali len cyklisti. Triezvy šofér sa zrazí s cyklistom s 0,5 promile a čo teraz? Toto je dilema a ak by sme mali o tak závažnej veci rozhodovať, potom tých 0,5 promile nech je u všetkých účastníkov cestnej premávky. Nemôže byť zvýhodnený jeden oproti druhému," konštatoval.

S Kuffom plne súhlasí Otto Brixi, Anton Martvoň (obaja Smer-SD) by však cyklistom jedno pivo doprial. Či novela prejde do druhého čítania, je teda otázne. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) už povedal, že ide o otváranie Pandorinej skrinky. "Nikto nechce terorizovať niekoho, kto si dá 'dvanástku' po dobrom športovom výkone. Na druhej strane však máme niekoľko obetí na cestách, ktoré sú spôsobené práve podnapitými cyklistami a nielenže prídu o život, ale samozrejme ohrozia aj ďalších účastníkov cestnej premávky," uviedol.

V piatok ráno začnú poslanci hovoriť o správe o stave a vývoji finančného trhu za rok 2011. Následne sa vrátia k poslaneckým návrhom zákonov, ktorých sú na zozname štyri desiatky.