Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Most-Híd chce rokovať s SMK o spolupráci, SMK stretnutie nevylučuje

Na snímke zľava podpredseda strany Most-Híd László Solymos, predseda Béla Bugár a podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na dosiaľ posledné iniciované Mostom-Híd, strana nešla, keďže sa črtala vláda Mosta-Híd s SNS.

Bratislava 28. marca (TASR) - Strana Most-Híd je stále ochotná rokovať so Stranou maďarskej komunity (SMK) o prípadnej spolupráci. SMK stretnutie nevylučuje. Kedy bude, je otázne. Most-Híd je pripravený, u SMK rozhodne Predsedníctvo 1. apríla a následne Republiková rada.

Na dosiaľ posledné iniciované Mostom-Híd, strana nešla, keďže sa črtala vláda Mosta-Híd s SNS. SMK odmietla SNS a požiadala o odklad rokovania, kým bude jasné, či takéto spojenie vznikne. Most-Híd pred pár dňami vstúpil do vlády so Smerom-SD, SNS a #Sieťou.

"Pozvanie a ochota strany Most-Híd rokovať s SMK naďalej trvá. V prípade, že SMK nájde v sebe silu, aby po vyslovených slovách bola ochotná na reálnu spoluprácu na južnom Slovensku, strana Most-Híd je pripravená na rokovania," uviedol pre TASR hovorca Mosta-Híd Matej Kováč.

Podľa Mosta-Híd je však otázne, či je SMK dnes schopná prijímať zodpovedné rozhodnutia. Nemá totiž predsedu. "Veríme, že sa SMK podarí v blízkom období pozviechať a nechytí sa za hlavu opäť len rok pred voľbami, kedy už bude príliš neskoro," doplnil Kováč.

Hovorkyňa SMK Helena Fialová pre TASR uviedla, že o účasti na rokovaní rozhodne Predsedníctvo SMK. "Zasadnutie republikového predsedníctva bude 1. apríla a na druhý deň zasadne Republiková rada SMK. Na týchto zasadnutiach sa prijmú patričné postupy pre ďalšie kroky," priblížila.

SMK má podľa nej záujem o to, aby sa Maďari na Slovensku spojili. "Naša zodpovednosť smeruje jednoznačne k tomu, aby Maďari na Slovensku neboli rozdelení, aby sme analyzovali problémy, pre ktoré sa v časti maďarskej komunity stráca záujem o spoločenské dianie," vysvetlila.

Po parlamentných voľbách zostala SMK opäť mimo parlamentu. Hlas jej odovzdalo 4,04 percenta voličov (105.495 hlasov). Mostu-Híd sa podarilo prekročiť päťpercentnú hranicu pre vstup do parlamentu. So ziskom 6,5 percenta (169.593 hlasov) obsadí v snemovni 11 kresiel. Most-Híd však výsledok nepotešil. Strana očakávala dvojciferné číslo.