Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MOST-HÍD: Európske problémy sú aj problémami Slovenska

Na archívnej snímke uprostred predseda strany Béla Bugár, vpravo podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská a vľavo podpredseda strany László Solymos Foto: TASR - Pavel Neubauer

Reaguje tak na otázku povinných kvót pre imigrantov, ktorú vníma ako akt solidarity s niektorými členskými krajinami EÚ.

Bratislava 3. júna (TASR)- Slovensko si podľa strany Most-Híd musí zvykať, že členom Európskej únie (EÚ) nie je len pri čerpaní eurofondov, ale aj pri riešení európskych problémov. Reaguje tak na otázku povinných kvót pre imigrantov, ktorú vníma ako akt solidarity s niektorými členskými krajinami EÚ.

"Ak očakávame, aby boli južní členovia EÚ solidárni s problémami, ktoré sú dôležité pre nás, tak aj my musíme byť solidárni s nimi," píše vo svojom stanovisko strana Most-Híd. Tvrdí, že ak Slovensko nemá na stole iné riešenie situácie s imigrantmi, ako prijať 800 utečencov, vie to ako krajina zvládnuť.

"Hoci ho nepovažujeme za systémové riešenie a vnímame ho predovšetkým ako akt solidarity s krajinami, s Talianskom a Gréckom, ktoré si príval imigrantov bez takejto pomoci už nevedia vyriešiť," konštatuje Most-Híd. Podľa strany však treba urýchlene hľadať na úrovni EÚ riešenie, ktoré zabráni prílevu ďalších tisícok imigrantov cez Stredozemné more, pretože na tento problém kvóty v budúcnosti stačiť nebudú. "Problémy afrických štátov treba riešiť na mieste, kde vznikajú, pričom pozitívne príklady už existujú. Len takýto postup môže dlhodobo redukovať aj migračný tlak na Európu," tvrdí Most-Híd.

Zároveň si myslí, že postoje Slovenska v imigračnej politike EÚ by mali vychádzať aj z faktov a historických skúseností krajiny. Podľa jej informácií z krajiny za minulé storočie odišlo takmer milión ľudí za lepším životom na Západ. Slovenská republika preto musí byť solidárna s ľuďmi prenasledovanými z politických alebo náboženských dôvodov. "Ak niekto z týchto utečencov požiada na Slovensku o azyl, každý prípad budeme musieť posudzovať individuálne," dodala strana Most-Híd s tým, že v tomto smere odmieta kolektívne riešenia.

TASR informoval tlačový tajomník Mosta-Híd Gabriel Gilányi.