Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MOST-HÍD: I. Matovič ohrozuje rokovania o vytvorení pravicovej vlády

Na snímke predseda strany Most-Híd Béla Bugár Foto: TASR/Štefan Puškáš

Matovič ešte pred voľbami rozposlal 250.000 letákov po južnom Slovensku, kde vyzýval, aby občania volili radšej SMK ako Most-Híd.

Bratislava 11. marca (TASR) - Stranu Most-Híd mrzí, že líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič pokračuje v hrách, ktoré rozohral pred voľbami a neuvedomuje si, že takýmito krokmi ohrozuje rokovania o vytvorení pravicovej vlády. Odkázal to dnes hovorca Mostu-Híd Matej Kováč.

Matovič ešte pred voľbami rozposlal 250.000 letákov po južnom Slovensku, kde vyzýval, aby občania volili radšej SMK ako Most-Híd. Dnes na sociálnej sieti poukázal na komentár šéfa Slovnaftu Oszkára Világiho v Hospodárskych novinách, v ktorom píše, že "každá zo štandardných strán musí vystúpiť zo svojej krabičky a zobrať na seba zodpovednosť", že "zodpovednosť musí nútiť štandardné politické strany prekročiť svoj tieň" a že "budúca koalícia, ak chce byť pozitívne zapísaná do dejín, by mala vzniknúť na základe dobrého programového vyhlásenia, a nie na základe princípu: aby čísla vyšli". Matovič to chápe tak, že Világi posiela Most-Híd do koalície so Smerom-SD.

Kováč v stanovisku vyzval všetky strany, ktoré sa zúčastňujú rokovaní o zostavení pravicovej vlády, na uvážlivé, stabilizujúce kroky a vyjadrenia. "Strana Most-Híd je štandardnou politickou stranou a takto sa správa aj pred voľbami a aj v situácii po voľbách do NR SR. Na postoji Mostu-Híd sa od volieb nič nemení, odmietli sme rokovať o zostavení vlády s Robertom Ficom (Smer-SD) a budeme pokračovať v rokovaniach o vytvorení stabilnej pravicovej vlády," deklaroval hovorca.

Podľa jeho slov bude dôležité, koľko mandátov vie do takejto zostavy garantovať každá zúčastnená strana, vrátane hnutia OĽaNO-NOVA Igora Matoviča. "Ak ide Igorovi Matovičovi o zostavenie pravicovej vlády, a nie o prekrytie svojich problémov, ktoré prv, alebo neskôr môžu spôsobiť problémy v koalícii, mal by s vyhláseniami voči kolegom už raz prestať, pretože dôveru, na ktorej musí vláda stáť, posúva na minimálnu úroveň," dodal Kováč.

Matovič pre TASR uviedol, že jeho status nebol útokom na Most-Híd, ale len zhutneným obsahom komentára Világiho. "Nerozumiem, prečo Most-Híd na mňa vlastne útočí. Ak majú s komentárom nejaký problém, mali by kontaktovať pána Világiho," uzavrel Matovič.