Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Most-Híd, #Sieť a KDH sa nedohodli na spolupráci pred voľbami

Na snímke zľava Béla Bugár, Radoslav Procházka a Ján Figeľ. Foto: TASR

Bugár aj Figeľ potvrdili záujem byť súčasťou vlády, ktorá by dokázala riešiť korupciu, najdôležitejšie problémy v zdravotníctve a školstve či otázku schránkových firiem.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Strany Most-Híd, KDH a #Sieť sa dnes nedohodli na predvolebnej spolupráci, ktorá by mohla viesť k vytvoreniu pravicovej vlády. Pred voľbami budú voličov mobilizovať samostatne. Hovorili o tom dnes predsedovia strán Béla Bugár (Most-Híd), Ján Figeľ (KDH) a Radoslav Procházka (#Sieť).

Bugár aj Figeľ očakávali od stretnutia viac. "Nám ide o spoluprácu troch strán, ktorá by mohla byť základom budúcej stabilnej vlády a mohla by podnietiť voličov, aby išli k volebným urnám. Aby voliči začali veriť, že je tu alternatíva. Táto naša alternatíva neprešla kvôli Procházkovi, ktorý má svoju predstavu," povedal po rokovaní Bugár. Myslí si, že to, čo bude po voľbách, treba riešiť až po nich.

Figeľ jasne nepovedal, že dohoda stroskotala na Procházkovi. "Ja sám som čakal od stretnutia viac, ale to nič nemení na odhodlanosti KDH a blízkych strán dosiahnuť politickú zmenu na Slovensku. Sme odsúdení na spoluprácu, ak chceme úprimne dosiahnuť politickú zmenu," uviedol Figeľ.

Dodal, že stretnutie tohto typu nateraz nebude. "Keďže vyjadrením troch strán bolo odhodlanie putovať k spoločnému cieľu individuálne, nie je dôvod na nejaké podobné osobitné rokovanie. Nevylučujem, že časom príde dôvod na spoločné stretnutie," povedal Figeľ. Podľa Bugára bude komunikácia medzi tromi stranami naďalej prebiehať. "Budeme sa stretávať, keď to bude treba," poznamenal.

Figeľ pomenoval spoločný cieľ, o ktorom hovorili. Je ním podľa jeho slov účasť vo vláde, ktorá bude náhradou za dnešný Smer-SD. Bugár aj Figeľ potvrdili záujem byť súčasťou vlády, ktorá by dokázala riešiť korupciu, najdôležitejšie problémy v zdravotníctve a školstve či otázku schránkových firiem. Zhodujú sa, že treba urobiť všetko preto, aby vo voľbách prepadlo čo najmenej pravicových hlasov.

"Je dôležité sa rozprávať. Každú takúto príležitosť vnímame s pokorou. Využili sme možnosť sa porozprávať. Zopakoval som náš postoj, partneri zas svoj. Bolo to zmysluplné a konštruktívne. Cieľom nebolo dosiahnuť dohodu, ale povedať si do očí postoje, ktoré chceme dosiahnuť," zhodnotil stretnutie Procházka.

Mimoparlamentná #Sieť je podľa jeho slov presvedčená, že strednej vrstve treba dopriať silného zástupcu. "Naším cieľom bude dostať pravý stred pod jednu strechu s jednou kúpeľňou, kuchyňou a obývačkou. Teda s jednotným velením, jednotným programom a ťahom na bránu. Máme túto ambíciu," vyhlásil po rokovaní Procházka.

Samotný fakt konverzácie je podľa jeho slov dobrý signál, že strany nemajú zákopové vojny, ktoré by im bránili sa stretnúť. Potvrdil, že aj záujmom #Siete je predísť prepadnutiu pravicových hlasov.