Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MOST-HÍD: Mestá a obce majú veľa kompetencií, nie financií

Béla Bugár Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Bugára je totiž potrebné pristúpiť k zmene rozdelenia kompetencií medzi štátnou správou, vyššími územnými celkami a obcami.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Mestá a obce majú množstvo kompetencií, avšak nie sú finančne zabezpečené na to, aby ich mohli vykonávať. Vyhlásil to dnes líder politickej strany Most-Híd Béla Bugár po stretnutí so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Diskutovali najmä o postavení miest a obcí, ich kompetenciách a finančnom zabezpečení. Rokovanie sa uskutočnilo v rámci série stretnutí s predstaviteľmi politických strán pred blížiacimi sa marcovými parlamentnými voľbami.

"Mestá a obce sú príliš závisle od peňazí, ktoré im dáva štát. Problémom je aj nie veľmi funkčné územnosprávne členenie, ktoré nerešpektuje prirodzené regióny," povedal na stretnutí Bugár. Zároveň potvrdil ambíciu svojej strany riešiť tento stav v prípade úspechu v marcových parlamentných voľbách.

Podľa Bugára je totiž potrebné pristúpiť k zmene rozdelenia kompetencií medzi štátnou správou, vyššími územnými celkami a obcami. "Taktiež je potrebné odstrániť negatívne dosahy roztrieštenej štruktúry obcí a ich nedostatočnej spolupráce. Tu navrhuje Most-Híd vytvoriť tzv. municipality," vysvetlil Bugár. Ich cieľom by bola predovšetkým spolupráca samosprávy a podnikateľského sektora, čo umožní vyššiu kvalitu a efektívnosť vo výkone svojich kompetencií.

"Tretím a nepochybne veľmi dôležitým návrhom je zvýšenie podielu vlastných príjmov obcí a úprava finančného vyrovnávania daňovej sily obcí a regiónov," doplnil Bugár. Tá by podľa neho zásadným spôsobom pomohla aj k prekonávaniu stále zväčšujúcich sa regionálnych rozdielov. "Most-Híd urobí všetko pre to, aby život v obciach po celom Slovensku bol pre našich občanov opäť atraktívny,“ deklaroval na záver Bugár.