Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Most-Híd by bol za opätovné zavedenie práva na odpoveď pre politikov

Na snímke predseda strany Most - Híd Béla Bugár. Foto: TASR - Dano Veselský

Bugár hovorí, že zmena nie je len iniciatívou Smeru-SD.

Bratislava 5. januára (TASR) – Vládny Most-Híd by bol za opätovné zavedenie práva na odpoveď pre verejných činiteľov. Vyplýva to z vyjadrení predsedu strany Bélu Bugára, ktorý si ale počká na to, ako bude návrh konkrétne vyzerať. Zmenu avizoval Smer-SD.

"Myslím si, že by sme sa mali vrátiť k právu na odpoveď pre verejných činiteľov. Nechápem, prečo by politik, ktorý je poopľúvaný na desiatich stranách, nemal mať právo odpovedať," uviedol na decembrovom sneme v Trenčíne šéf Smeru-SD Robert Fico. Dodal, že právo na odpoveď už zavedené bolo, ale za vlády Ivety Radičovej ho ponechali len fyzickým osobám, verejní činitelia ho nemajú. V Radičovej vláde sedel aj Most-Híd.

Bugár hovorí, že zmena nie je len iniciatívou Smeru-SD. „My sme už dlho hovorili, že vzhľadom na to, čo sa deje, by bolo dobré zaviesť niečo, vďaka čomu by sa človek mohol vyjadriť. Mne sa napríklad v Új Szó stalo, keď v komentári napísali, že podľa (maďarského premiéra Viktora-pozn. TASR) Orbána je Most-Híd trieska pod nechtami a treba sa ho zbaviť. A nedali mi možnosť vyjadriť sa. A toto je robenie politiky. Už len preto budem trvať na práve na odpoveď. Ale počkáme si na to, ako návrh bude vyzerať,“ povedal Bugár v rozhovore pre TASR.

Most-Híd si počká aj na ďalší návrh, o ktorom hovoril Fico. Z pôvodnej prezentácie iniciatívy ale Bugár nie je nadšený. Fico oznámil, že chce opatrenie, aby internetové diskusie v médiách neboli anonymné. Zodpovednosť by mal niesť vydavateľ, pod ktorého článkom je takáto diskusia. "Ak je nejaká internetová stránka média a vedie sa tam diskusia pod článkami, nemôže byť anonymná. Vydavateľ bude za to musieť niesť zodpovednosť. Nech píšu, že (slovenského premiéra Petra-pozn. TASR) Pellegriniho a Fica treba obesiť, ale nech sa pod to podpíšu. To je jediná možnosť, ako zaviesť v tejto krajine aký-taký poriadok," opísal opatrenie Fico.

Bugár súhlasí, že zodpovednosť by mal niesť ten, kto spravuje webstránku. „Ale nehovorím, že majú odstraňovať kritické názory, ale treba kontrolovať tie, čo šíria nenávisť, antisemitizmus. Ficov návrh ešte nemáme na stole, ak by to bolo v znení, ako hovoril na sneme, tak s tým nesúhlasím, ale uvidíme, ako bude vyzerať návrh ako taký,“ uzavrel Bugár.