Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Most-Híd by rómsku otázku riešil mikropôžičkami či zmenami v dávkach

Béla Bugár Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa šéfa strany Bélu Bugára je jednou z najdôležitejších vecí, aby si ľudia uvedomili, že pracovať sa oplatí.

Bratislava 16. januára (TASR) - Mikropôžičky, vyplácanie časti dávok cez kupóny, pokutovanie zamestnávateľov za čiernu prácu, rómski asistenti, postihy za zničenie bytov.

Aj takto si predstavuje riešenie chudoby a rómskej otázky opozičný Most-Híd, ktorý dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predstavil rómsku časť svojho dokumentu Vízia 2016.

Podľa šéfa strany Bélu Bugára je jednou z najdôležitejších vecí, aby si ľudia uvedomili, že pracovať sa oplatí. Dosiahnuť sa to dá tým, že maximálna sociálna dávka bude nižšia ako minimálna mzda. Bugár súhlasí, že si treba časť dávky odpracovať, zdôrazňuje však, že prácu musí v tomto prípade ponúknuť štát.

"Napríklad protipovodňové aktivity," podotkol. Ten, kto si takto časť dávky odpracuje, mal by podľa Bugára dostať ešte akýsi bonus. "Aby videl, že sa mu oplatí zúčastniť na tomto projekte," vysvetlil. Most-Híd si vie predstaviť aj to, aby sa časť sociálnych dávok vyplácala formou kupónov.



Bugár tiež zdôraznil potrebu motivácie zamestnávateľa, aby dával prácu nezamestnaným. "Ak zamestná človeka, ktorý poberá dávku v nezamestnanosti, tak zamestnávateľ dostane ako bonus túto nezamestnaneckú podporu a toho človeka musí zamestnať na dvojnásobnú dĺžku," uviedol Bugár s tým, že zamestnávateľ by platil aspoň minimálnu mzdu. Most-Híd by chcel tiež pre zamestnávateľov daňovo odpočítateľné položky.

Most-Híd zdôrazňuje potrebu boja s čiernou prácou. Vie si predstaviť pokutovanie zamestnávateľov, ktorí zamestnajú človeka na čierno. "Ak niekoho chytia, tak zamestnávateľ bude musieť ďalší rok platiť tomu, koho zamestnal na čierno, rôzne dávky," vysvetlil Bugár.



Riešiť chce strana aj bývanie pre Rómov. Bugárovcom sa pozdávajú projekty, vďaka ktorým si Rómovia postavia dom a následne v ňom môžu žiť. Podľa Mosta-Híd je však dôležité, aby Rómovia platili aj režijné náklady, keď už v byte žijú a tiež aby ho nezničili. Pokiaľ by to obyvatelia nedodržiavali, mali by prísť postihy. "Ak niekto nebude platiť režijné náklady, tak musíme prijať zákonnú úpravu, že po troch mesiacoch sa mu začnú tieto náklady sťahovať zo sociálnych dávok," doplnil Bugár.

Pokiaľ ide o zdemolovanie obydlia, ten, čo to urobí, by mal byť vysťahovaný. "A aby sme zabránili vzniku ďalších osád, tak bude môcť dostať maximálne nocľaháreň," uviedol Bugár. Jeho strana by bola aj za trestanie úradníkov, ktorí budú vedieť o vznikaní ďalších osád a nebudú konať.

Most-Híd chce bojovať aj s úžerou. Riešenie vidí napríklad v mikropôžičkách, ktoré by boli dostupné každému. Strana chce tiež, aby verejnoprávne médiá povinne informovali o pozitívnych príkladoch. Bugár vyzdvihol aj prácu mimovládnych organizácií vrátane Purtu, ktorý podporuje strana. Líder Mosta-Híd zdôraznil, že riešenie rómskej by bolo dobré pre všetkých, aby nebol priestor pre extrémizmus.