Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Most-Híd rušenie doplnkových ordinačných hodín prekvapilo, Fica chápe

Na snímke predseda Most-Híd Béla Bugár. Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Predseda vlády Fico v piatok oznámil, že je pripravený úplne zrušiť nové opatrenie, ktoré má od mája 2018 umožniť pacientom objednať sa na vyšetrenie mimo bežných ordinačných hodín.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Vládnu stranu Most-Híd prekvapil návrh premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na zrušenie doplnkových ordinačných hodín. Napriek tomu, že Most-Híd ich považuje za dobré riešenie, chápe, ako Fico reaguje na "hystériu" vyvolanú opozíciou.

"Je nám ľúto, že politikárčenie je dôležitejšie ako zdravie a záujem občanov. Zároveň sme presvedčení, že službu objednať sa na presný čas, tak či tak budeme musieť skôr alebo neskôr vyriešiť," uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár.

Tvrdí, že kým predkladateľ návrhu, poslanec Národnej rady SR za Most-Híd Tibor Bastrnák zámer komunikoval jasne a jednoznačne, opozícia predviedla hon na čarodejnice a zneužila ľudí. "Na rozdiel od opozície nikdy sme nechceli a ani nezavádzali povinné poplatky za lekárske vyšetrenie. Návrh nezavádza povinnosť, ponúka len možnosť," povedala Debnár.

Pripomenula, že by umožnil zriadiť doplnkové ordinačné hodiny, počas ktorých by pacient, ktorý by v týchto časoch ordináciu navštívil dobrovoľne, hradil úkony, za ktoré by zaplatil maximálne 30 eur. "Ak by opozícia nebola šírila nepravdivé a skreslené informácie, ak by neklamala, ak by nezastrašovala verejnosť, ľudia by pochopili, že rozhodnutie majú v rukách práve oni," doplnila Debnár.

Predseda vlády Fico v piatok oznámil, že je pripravený úplne zrušiť nové opatrenie, ktoré má od mája 2018 umožniť pacientom objednať sa na vyšetrenie mimo bežných ordinačných hodín. Diskusia o možnosti nechať sa u lekára vyšetriť za úhradu mala podľa premiéra svoje ratio, mala byť však hrubo zneužitá na politický súboj klamstvami opozície.