Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Most-Híd si v sobotu zvolí nového podpredsedu a zmení stanovy

László Solymos z Mostu-Híd by sa mal stať novým podpredsedom strany. Foto: TASR/Michal Svítok

Bugárovci si od zmien v strane sľubujú lepšie fungovanie.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Strana Most-Híd si v sobotu 22. septembra zvolí nového podpredsedu, zmení stanovy a rozhodnúť má aj o podaní žiadosti o vstup do Európskej ľudovej strany. Bugárovci si od zmien sľubujú lepšie fungovanie. Stranícky snem sa zíde v Rimavskej Sobote. Medzi delegátov by mali zavítať aj predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo a šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

Novým podpredsedom Mosta-Híd by sa mal stať László Solymos, ktorý vedie poslanecký klub strany. Ak ho delegáti snemu zvolia, pridá sa k podpredsedom Zsoltovi Simonovi, Rudolfovi Chmelovi a Ivanovi Švejnovi.

Bugárovci majú riešiť aj obsadenie dvoch kresiel v predsedníctve po Edite Pfundtnerovej, ktorá po voľbách opustila stranu, a po Pétrovi Vörösovi, ktorý sa rovnako po voľbách vzdal všetkých straníckych funkcií. Republikový výbor na ich miesta v predsedníctve v júni odobril manažérku strany Editu Nochtovú a Pavla Burdigu, ktorý v súčasnosti vedie mesto Rožňava namiesto bývalého primátora Vladislava Laciaka.

Okrem Nochtovej a Burdigu by mal snem rozhodnúť aj o treťom členovi predsedníctva, ktorý nahradí Lászlóa A. Nagya. Ten stranícky orgán opustil potom, ako sa stal splnomocnencom vlády pre národnostné menšiny. Na jeho miesto by v predsedníctve strany Most-Híd mala nastúpiť štúrovská poslankyňa Andrea Vitkóová.

Snem sa má tiež zaoberať úpravou stanov, ktorá má prispieť k lepšiemu fungovaniu strany. Most-Híd chce rýchlejšie prijímať nových členov a ľahšie budovať regionálne štruktúry. Novelizácia stanov má okrem iného zrušiť ročnú čakaciu lehotu na vstup do strany a tiež zabezpečiť rýchlejší rozvoj regionálnych štruktúr. Úpravou má prejsť aj vnútorný poriadok strany.