Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MOST-HÍD: Školstvo musí byť pre novú vládu prioritou

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Strana považuje za dôležité aj znižovanie byrokracie pre učiteľov a lepšie platy pre začínajúcich učiteľov.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Rezortu školstva chýbala počas funkčného obdobia vlády Smeru-SD stabilná a systémová koncepcia jeho rozvoja. Pre novú vládu, ktorá vzíde z budúcoročných parlamentných volieb, musí byť školstvo prioritou. Tvrdí to strana Most-Híd, ktorá by okrem iného rada posilnila aj vzdelávanie žiakov z prostredia národnostných menšín.

"Zabezpečenie vzdelávania žiakov v materinskom jazyku pre príslušníkov všetkých 13 menšín je našou dlhoročnou prioritou, ktorej sa doposiaľ nevenovala väčšia pozornosť," povedal poslanec NRSR Árpád Érsek. Pripomenul, že strane sa nedávno podarilo oddialiť zrušenie málotriedok v tomto školskom roku. "Obce a školy sa tak majú možnosť pripraviť a vytvoriť alternatívne riešenia, ktoré umožnia žiakom vzdelávanie v ich materinskom jazyku," dodal Érsek.

Most-Híd považuje za dôležité aj znižovanie byrokracie pre učiteľov a lepšie platy pre začínajúcich učiteľov. U žiakov treba podľa strany posilniť vzdelávanie tých, ktorí ukončili povinnú školskú dochádzku na základnej škole a nemajú žiadne vzdelanie, ktoré by im umožňovalo zapojiť sa do pracovného pomeru. "Posilnenie odborného vzdelávania považujeme za dôležitý faktor, ktorý musí vychádzať z potrieb trhu práce reflektujúc priemyselné zameranie výroby v jednotlivých regiónoch," doplnil Peter Krajňák.