Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

MOST-HÍD: Sľubuje podporu zdravotným sestrám v otázke ich miezd

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Bugárovci zdôrazňujú, že zákony treba dodržiavať, nestotožňujú sa preto s rozhodnutím ÚS SR. Pripomínajú, že právna norma, ktorou si sestry mali prilepšiť, prešla naprieč celým politickým spektrom.

Bratislava 19. júla (TASR) - Strana Most-Híd sa nestotožňuje s rozhodnutím Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý pozastavil účinnosť zákona, ktorý od 1. apríla upravuje platy zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Sestričkám sľubuje podporu.

"Tibor Bastrnák prisľúbil šéfke komory sestier podporu," informovala TASR hovorkyňa Mosta-Híd Zuzana Bačiak Masaryková. Stretnutie s prezidentkou komory Máriou Lévyovou inicioval poslanec Tibor Bastrnák. Zaujíma sa totiž o aktuálny stav ohľadom úpravy platov sestier a pôrodných asistentiek.

Bugárovci zdôrazňujú, že zákony treba dodržiavať, nestotožňujú sa preto s rozhodnutím ÚS SR. Pripomínajú, že právna norma, ktorou si sestry mali prilepšiť, prešla naprieč celým politickým spektrom. "Bola prijatá 141 poslancami NR SR," uviedla hovorkyňa.

Prezidentka komory Mária Lévyová na stretnutí s Bastrnákom opakovane zdôraznila, že sestry a pôrodné asistentky vykonávajú svoje povolanie vo verejnom záujme, rovnako ako policajti, vojaci, hasiči a ďalší. Preto považuje dôstojné ohodnotenie ich práce za oprávnené a samozrejmé.

ÚS SR na svojom stredajšom (11. 7.) neverejnom zasadnutí prijal návrh prvého námestníka generálneho prokurátora SR na preskúmanie ústavnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. ÚS SR zároveň vyhovel jeho žiadosti a pozastavil účinnosť právnej normy, ktorá od apríla priniesla zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám vyššie mzdy.