Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Most-Híd chce sprehľadniť financovanie politických strán

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Most-Híd navrhuje zaviesť do praxe vytváranie volebného fondu pre účely všetkých volieb.

Bratislava 27. mája (TASR) – Spresniť a sprehľadniť financovanie politických strán - to sú ciele, ktoré chce dosiahnuť opozičná strana Most-Híd novelou zákona o financovaní politických strán.

Celkovo by sa týmto návrhom novelizovalo osem zákonov, ktoré súvisia s voľbami a financovaním politických strán. Strana už návrh predložila svojim partnerom z Ľudovej platformy, teda SDKÚ-DS a KDH. Následne ho chce posunúť do parlamentu a rokovať o ňom aj s vládnym Smerom-SD.

"Ak bude vôľa, návrh zákona môže byť schválený ešte tento rok," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podľa poslanca zo strany Gábora Gála sa novelou upravujú tri oblasti, a to samotné financovanie politických strán a ich kampaní, voľby a následná kontrola prostredníctvom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

"Snažili sme sa zasiahnuť všetky segmenty financovania politických strán a ich kampaní tak, aby ustanovenia zákona boli jasné, nespochybniteľné, vykonateľné a hlavne kontrolovateľné," zhodnotil Gál.



Čo sa týka noviniek vo voľbách, Most-Híd navrhuje zaviesť do praxe vytváranie volebného fondu pre účely všetkých volieb. Každá politická strana si tak bude musieť vytvoriť volebný fond, z ktorého sa budú uhrádzať výdavky na voľby a kampaň. "Tento fond sa oddelí od prevádzkových nákladov. Aby sme vedeli, ktoré sú prevádzkové náklady strany a ktoré sú výdavky na kampaň," vysvetlil Gál.

Zaviesť by sa mal tiež inštitút, pri ktorom, keď straník dostane dar, ktorý nie je možné považovať za súkromný, bude darom pre politickú stranu. Zároveň by malo vzniknúť povinné zverejňovanie vnútorných predpisov, na základe ktorých sa vyberajú členské príspevky strán, to, ako sa vyberajú, v akej výške a ich konečný sumár.

Strana navrhuje tiež zjednotenie všetkých predpisov pre voľby a hlavne volebnú kampaň, ako aj posilnenie právomocí pre NKÚ. "Bude môcť kontrolovať všetky povinnosti, ktoré politická strana bude mať zo zákona," dodal Gál. Mali by sa tiež sprísniť sankcie a novelizovať sa má aj Trestný zákonník. Týmto krokom by sa zaviedol do praxe trestný čin nezákonného financovania politických strán. "Každý, kto ho poruší, nielen politická strana, ale aj osoby, ktoré ponúknu dar politickej strane mimo zákona, budú trestne stíhateľní," opísal poslanec NR SR.