Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

MOST-HÍD: Situáciu učiteľov možno riešiť ešte pred voľbami novelou

Na archívnej snímke predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanci Mosta-Híd sa pre návrh novely zákona pokúsia na zasadnutí výboru získať podporu.

Bratislava 2. februára (TASR) - Ak je vôľa riešiť situáciu učiteľov, tak sa to dá ešte pred marcovými parlamentnými voľbami. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že jeho strana pripravila návrh novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, kam spadajú aj učitelia.

"Dnešný mimoriadny školský výbor by mohol prijať určité uznesenia. My sme novelu pripravili a je to jednoduché. Stačí do tabuľky doplniť nové čísla. To už je zodpovednosť premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby začal rokovať s nespokojnými učiteľmi a na základe kompromisu by vzniklo určité číslo," odporučil Bugár s tým, že poslanci Mosta-Híd sa pre návrh novely zákona pokúsia na zasadnutí výboru získať podporu. Ďalším krokom by malo byť uznesenie vlády, ktorá navrhne prijať zmeny v skrátenom legislatívnom konaní tak, aby bola právna norma účinná už od 1. marca.

"Robert Fico sa minulý týždeň vyjadril, že jeho vláda bude plniť svoj mandát do posledného dňa a bude prijímať aj rozhodnutia. Toto je veľmi dobré vyjadrenie, ale treba aj konať. My nesúhlasíme s tým, že vláda nemôže teraz nič urobiť pre učiteľov, lebo legislatívny proces je uzavretý. Do volieb sú ešte štyri týždne, takže sa to dá. Prvá Ficova vláda menila zákon o občianstve tri týždne pred voľbami," uzavrel Bugár.

Premiér Fico označil dnešný Bugárov návrh za farizejský. "Vláda Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bola aj strana Bélu Bugára, totiž zvýšila platy učiteľom o jednu veľkú nulu. Vláda Roberta Fica, naopak, zvýšila platy učiteľom o 22 percent, pričom zo štátneho rozpočtu na to vynaložila 480 miliónov eur," odkázal premiér v reakcii.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom jeho vyhlásenia je podľa nich dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Rezort školstva informoval, že počet škôl, ktoré dnes z dôvodu štrajku učiteľov zostali zatvorené oproti piatku (29.1.), poklesol. Kým v piatok bolo zatvorených 111, dnes je to 58 škôl, čo predstavuje 0,86 percenta z celkového počtu 6724 škôl na Slovensku.

Na dnešné popoludňajšie zasadnutie mimoriadneho školského výboru, ktorý zvolal jeho predseda Mojmír Mamojka (Smer-SD) na základe podpisov opozičných poslancov, sú pozvaní zástupcovia nespokojných učiteľov, minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) aj šéf školských odborov Pavel Ondek.