Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

MOST-HÍD: ÚS má rozhodnúť podľa ústavy, nie s politickou objednávku

Predseda Most-Híd Béla Bugár Foto: TASR/Michal Svítok

Kriticky vníma aktivitu šéfky ÚS aj podpredseda KDH Pavol Abrhan, ktorý označil jej konanie za nezvyčajné.

Bratislava 10. mája (TASR) - Opozičná strana Most-Híd nesúhlasí s postupom predsedníčky Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetty Macejkovej, ktorá pridelila spis Jozefa Čentéša vylúčenému sudcovi Petrovi Brňákovi ešte predtým, ako prezident vôbec podpíše už schválený zákon. Podľa Bugárovcov má ÚS rozhodnúť tak, aby bol jeho verdikt v súlade s Ústavou SR, a nie s politickou objednávkou Smeru-SD.

"Sme zaskočení aroganciou a svojvôľou ÚS, ktorý má ako štátna inštitúcia chrániť ústavnosť a zákonnosť a ísť príkladom. Práve naopak, ide veľmi zlým príkladom," tvrdí tlačová tajomníčka strany Zuzana Bačiak Masaryková. Krok Macejkovej preto považuje za nešťastný, protiústavný a nezákonný. "Sme presvedčení, že ide o podkopávanie základov právneho štátu," dodala.

Kriticky vníma aktivitu šéfky ÚS aj podpredseda KDH Pavol Abrhan, ktorý označil jej konanie za nezvyčajné. "Pani Macejková týmto potvrdzuje súčinnosť s premiérom Robertom Ficom a prezidentom Ivanom Gašparovičom ohľadom postupu pri obsadzovaní pozície generálneho prokurátora," povedal s tým, že reakciu sudcu Petra Brňáka, ktorý sa voči Macejkovej kroku ohradil, považuje za správnu a korektnú.

"Dobre tu vidieť, ako si títo ľudia ctia zákony, ako sa cítia byť nad zákonom, ako si myslia, že pravidlá, ktoré platia pre bežných ľudí, pre nich neplatia," reagoval predseda SaS Richard Sulík. Macejkovej konanie považuje za neprípustné. "Je to rovnako neprípustné, ako keď si prezident nesplní svoju ústavnú povinnosť," poznamenal Sulík, pričom narážal na nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Denník Sme dnes informoval, že Macejková nečakala, kým prezident SR Ivan Gašparovič podpíše novelu zákona o organizácii ÚS SR, ani na jej následné uverejnenie v Zbierke zákonov, a spis Jozefa Čentéša pridelila vylúčenému sudcovi Petrovi Brňákovi. Práve jeho senátu bol spis pridelený ako prvému. Brňák sa podľa denníka voči postupu Macejkovej ohradil s tým, že na takéto konanie neexistuje žiadny zákonný dôvod.