Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Most-Híd vstúpi do vlády so Smerom, SNS a #Sieťou

Zo zasadnutia Republikovej rady strany Most-Híd 19. marca 2016 v Bratislave. Na snímke v pozadí zľava podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská, predseda strany Béla Bugár a podpredseda László Solymos Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zsolt Simon končí v strane Most-Híd. Avizoval som, že pokiaľ sa strana rozhodne a vstúpi do tejto koalície, tak nebudem pracovať v klube Most-Híd.

Bratislava 19. marca (TASR) - Republiková rada Mosta-Híd sa rozhodla o vytvorení koalície medzi Smerom-SD, SNS, Mostom-Híd a #Sieťou. Prítomných bolo z 50 členov 44. Štyridsaťjeden bolo za vstup do vlády, traja proti. Oznámil to dnes predseda strany Béla Bugár. Stranu po tomto rozhodnutí opúšťa Zsolt Simon.

Bugár vzal Simonovo rozhodnutie na vedomie. "Je to jeho rozhodnutie. Som ale rád, že nakoniec okrem neho nikto neodišiel a Republiková rada zostane zomknutá a silná," povedal Bugár. Nominácie na ministrov a štátnych tajomníkov neprezradil. "Rozhoduje o nich predsedníctvo," poznamenal.

Bugár zopakoval, že pravicovú koalíciu sa nepodarilo vytvoriť, a keďže Most-Híd chce presadiť svoj program, vstupuje do ľavo-pravej vlády. "Vidíte, že pravicová vláda nemohla vzniknúť. Sedemdesiatdvojka nie je stabilná pravicová vláda," zdôraznil Bugár. Poukázal na priority, ktoré sa podarilo Mostu-Híd presadiť na rokovaniach so Smerom-SD, SNS a #Sieťou. Hovorí o presadení 90 percent priorít.



"Vyzerá to tak, že Smer pochopil, že v tomto štáte sa stalo niečo. A to niečo hovorí, že získavajú extrémistické a nesystémové sily, ale že ľudia očakávajú niečo iné," poznamenal. Situáciu Bugár považuje za veľmi vážnu. "A dá sa ju riešiť len veľmi zodpovedne. U nás zvíťazila zodpovednosť," vyhlásil Bugár.



O prioritách hovorí aj Lucia Žitňanská. "Platí, že všetky štyri strany, ktoré prechádzajú procesom aj kompromisov, chcú presadiť svoje priority. My chceme presadiť svoje a iné strany svoje. Každá z tých štyroch strán ich môže presadiť len vtedy, ak si ich budeme presadzovať vzájomne. Ak to robiť nebudú, potom vieme, čo máme robiť," povedala. Čas podľa Bugára ukáže, či bude ľavo-pravá koalícia fungovať.



Bugár si nemyslí, že jeho strana zanikne po vstupe do koalície. "Jeden hovorí o zániku strany a 41 hlasov hovorí, že nie. Prečo by som sa mal riadiť podľa toho, čo hovorí ten jeden?" odpovedal Bugár v reakcii na slová Zsolta Simona, ktorý hovorí o hrozbe zániku strany. Na otázky ohľadom spojenectva s SNS uviedol, že predseda Andrej Danko je iný ako Ján Slota. "Má iné vyjadrovanie. Prečo by som práve jeho dusil?" povedal Bugár.



Reagoval aj na protesty, na ktorých ľudia v Bratislave protestovali proti koalícii Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť. "Je normálne, že necelý týždeň po voľbách sa tu vytvára atmosféra tlaku, nenávisti na tých, ktorí sa rozhodli ísť do vlády? Boli voľby demokratické?" pýta sa Bugár.

Zopakoval, že táto vláda sa tvorí preto, že pravicová nebola možná aj pre predvolebné útoky strán OĽaNO-NOVA a SaS. Bugárovi sa nepozdávajú ani súčasné výroky strán. "Čo to je, že sme zradcovia? Čo to je táto atmosféra? Kde sme sa dostali, že politika sa dostáva do ulíc, lebo niektorí nevedia v sebe spracovať, že nebudú vo vláde?" uviedol Bugár. Podľa neho táto atmosféra ohrozuje demokratické princípy štátu. "Vyvolávať takto nenávisť, toto je zodpovednosť tých, ktorí na námestí adresovali svoje výzvy," uzavrel.


Zsolt Simon končí v strane Most-Híd

"Avizoval som, že pokiaľ sa strana rozhodne a vstúpi do tejto koalície, tak nebudem pracovať v klube Most-Híd. Oznámil som, že sa vzdávam členstva v strane a všetkých svojich volených funkcií v strane," povedal po rokovaní rady Simon.



Pre odchod sa rozhodol aj preto, že podľa neho strana s 6,5 percentami má zachrániť alebo pomáhať vzniku vlády Smeru-SD a SNS. Poukázal, že väčšinu vládnych kresiel obsadí Smer-SD a SNS, Most-Híd a #Sieť budú mať menšinu. "Charakter tejto vlády sa nezmení," myslí si. Nevie si predstaviť, že by sedel v parlamente na strane so Smerom-SD a SNS.

V Národnej rade SR Simon zostáva a bude pôsobiť ako nezaradený poslanec. Neplánuje založiť novú stranu, ani nerieši vstup do SMK. Je mu ľúto, že končí v Moste-Híd, ktorú zakladal. "Na nikoho sa tu ale nehnevám, máme len iný názor," poznamenal. Na dnešnom zasadnutí Republikovej rady Mosta-Híd v Bratislave bolo prítomných z 50 členov 44. Štyridsiati boli za vstup do vlády, traja vrátane Simona proti a jeden sa zdržal.

Okrem Simona bol proti koalícii aj František Ondrušek. "Hlasoval som podľa svojho svedomia a vedomia. Nemám svedomie asistovať pri tom, aby táto strana zanikla," povedal s tým, že zrejme odíde zo strany. Nazdáva sa, že strana bude ťažko vysvetľovať vstup do takejto koalície. Najväčší problém má s tým, že Most-Híd zrejme nepresadí vo vláde nič podstatné.


O nomináciách ministrov a štátnych tajomníkov rozhodne predsedníctvo

O nomináciách Mosta-Híd na ministrov spravodlivosti a životného prostredia a štátnych tajomníkov rozhodne predsedníctvo strany. Republiková rada to dnes neriešila. Povedal to podpredseda László Solymos, ktorý sa spomína ako možný minister životného prostredia.

Nepovedal, či sa o post bude uchádzať, ani či sa na riadenie envirorezortu cíti. "Neviem, či tam budem, potom budem odpovedať na takéto otázky. Rozhodne predsedníctvo," poznamenal Solymos. Podpredsedníčka Lucia Žitňanská už potvrdila záujem o post ministerky spravodlivosti.

Most-Híd obsadí v novej vláde okrem postov ministrov spravodlivosti a životného prostredia aj päť štátnych tajomníkov. Ako možní štátni tajomníci sa spomínajú Andrea Vitkóová na spravodlivosti, Árpád Érsek na doprave a Peter Krajňák na školstve.

Štátnych tajomníkov má mať Most-Híd aj na ministerstvách životného prostredia a práce. Za Žitňanskú a zrejme Solymosa nastúpia náhradníci Gabriel Csicsai a Edita Pfundtner. Za Érseka by mal nastúpiť Péter Vörös.