Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Most-Híd zvažuje v KSK podporu I. Zachariáša z SMK

Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra.

Bratislava 15. júla (TASR) - Strana Most-Híd zrejme v Košickom samosprávnom kraji nepodporí kandidátov na predsedov, s ktorými prišli jej partneri SDKÚ-DS a KDH. Martin Pado (SDKÚ-DS) a Mária Sabolová (KDH) totiž podľa tamojšieho šéfa Mostu-Híd Eleméra Jakaba nemajú šancu na úspech. Jakab pripúšťa, že strana podporí kandidáta SMK Istvána Zachariáša. Zdôrazňuje, že nič ešte nie je uzavreté. "Máme vážne rokovania, ale nič nie je zatiaľ dohodnuté," povedal pre TASR.

Jakab verí, že pravica postaví v Košickom kraji spoločného kandidáta. Nevylučuje však, že sa to aj nemusí stať. Poznamenal, že predbežná dohoda už bola, avšak pokazilo ju vydieranie od SDKÚ-DS. Podľa Jakaba strana žiadala podporu pre Pada, ak ju nedostane, nebude dohoda ani o poslancoch krajského zastupiteľstva. "Vydierať sa nenecháme," zdôraznil Jakab.

Na otázku, či neuvažuje o podpore kandidáta Smeru-SD a súčasného šéfa kraja Zdenka Trebuľu povedal, že rokujú so všetkými relevantnými stranami. Vylúčiť sa podľa Jakaba nedá nič. Ani to, že ak nevznikne dobrá dohoda, pôjdu bugárovci do jesenných regionálnych volieb sami. "Vlastného kandidáta na predsedu však neplánujeme postaviť," doplnil.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra. V tých krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov, bude druhé kolo volieb. Malo by sa konať v sobotu 23. novembra.