Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

MOST-HÍD: Vyzývame vládu, aby prestala šíriť strach

Na archívnej snímke Béla Bugár (vľavo) a Lucia Žitňanská Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vyjadrenia vlády a jej šéfa podľa opozičnej strany zhoršujú situáciu.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Strana Most-Híd vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu, aby prestali s cieleným stupňovaním strachu v spoločnosti v súvislosti s utečeneckou krízou. "Takýmto konaním sa vláda približuje extrémistom a vracia nás späť do minulosti. Navyše vytvára živnú pôdu pre extrémizmus, nacionalizmus a xenofóbiu, o ktorých sme presvedčení, že nepatria do spoločnosti 21. storočia," uvádza Most-Híd vo svojom vyhlásení. Žiada v ňom vládu, aby už začala konať a prispela k riešeniu krízy.

Vyjadrenia vlády a jej šéfa podľa opozičnej strany zhoršujú situáciu. "Paušálne označenia migrantov za bezpečnostnú hrozbu či možných teroristov sú pre nás neprijateľné a len prehlbujú strach našich občanov," hovoria bugárovci, ktorým prekáža aj rozpor medzi rečami vlády a jej skutkami.

"Kým vláda sa už pri odmietnutí kvót ako nesystémového riešenia v parlamente zaviazala pomôcť ďalším členským štátom na báze dobrovoľnosti, tak doteraz v tejto veci veľa neurobila," poukazuje opozičná strana. Zdôrazňuje, že utečenecká kríza nie je len problémom Nemecka, Talianska alebo Maďarska.

"Je problémom celej Európy a teda aj Slovenska. Aj Slovenska sa budú týkať možné dôsledky v prípade celkového zlyhania, t.j. destabilizácia bezpečnostnej situácie v Európe, radikalizácia spoločnosti, prevádzačstvo, rozpad Schengenu či uzavreté hranice," upozorňuje Most-Híd.

Strana pripomína, že o pár mesiacov bude Slovensko predsedajúcou krajinou Európskej únie. Utečenecká kríza sa dovtedy podľa Mosta-Híd nevyrieši. "Vyzývame preto vládu Slovenskej republiky, aby aktívne v tejto veci konala aj na úrovni Európskej únie, zahrnula migračnú politiku medzi priority slovenského predsedníctva a prispela dôstojným spôsobom k riešeniu tejto krízy," doplnil Most-Híd.