Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MOST-HÍD: Zásah vo Vrbnici ukázal na meškajúce systémové zmeny

Róm z obce Vrbnica v okrese Michalovce ukazuje svoje zranenia pred obecným úradom počas návštevy splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka v obci Vrbica 4. apríla 2015. Foto: TASR/Roman Hanc

"K opakovaniu situácie spred dvoch rokov v Moldave nad Bodvou vôbec nemuselo dôjsť, ak by minister Robert Kaliňák splnil dve jednoduché úlohy," uviedla podpredsedníčka strany Most-Híd.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Policajný zásah vo Vrbnici ukázal na dôležitosť systémových zmien v polícii, s ktorými minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) mešká, myslí si podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská.

"K opakovaniu situácie spred dvoch rokov v Moldave nad Bodvou vôbec nemuselo dôjsť, ak by minister Robert Kaliňák splnil dve jednoduché úlohy, a to povinnosť použitia videozáznamu pri zásahoch a zriadenie nezávislej policajnej inšpekcie," informovala TASR. Tieto zmeny by podľa nej umožnili nezávislú a objektívnu kontrolu polície, pomohlo by to aj policajtom, ktorí by sa pri práci "cítili komfortnejšie". Podotkla, že na tieto dve veci upozornila pred necelými dvoma rokmi aj ombudsmanka Jana Dubovcová.

Žitňanská vyslovila pochybnosti o dôveryhodnosti polície. Poukázala, že inšpekcia Policajného zboru je dnes pod gesciou ministra vnútra, ktorý zároveň menuje aj policajného prezidenta. "Znamená to nielen absolútnu moc ministra vnútra nad celou políciou, no zároveň aj nad jej kontrolou, ktorá by mala skúmať jej pochybenia," uviedla. Kaliňák mal podľa nej tri roky na to, aby tento stav zmenil. "Dá sa pochopiť ľudské zlyhanie, čo sa ale pochopiť a ani ospravedlniť nedá, je neochota poučiť sa a konať zo strany ministra," dodala.

Košickí krajskí policajti uskutočnili 2. apríla celokrajskú pátraciu akciu 100, na ktorej sa zúčastnilo 139 policajtov. Jednou z obcí, do ktorej prišli, bola aj Vrbnica, kde podľa starostu počas zásahu zbili do 20 Rómov. Neskôr ich približne 15 ošetrili. Krajský policajný riaditeľ vylúčil akýkoľvek brutálny zásah policajtov a ohradzuje sa proti tvrdeniu Rómov.