Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Most ponúka KDH a SDKÚ Memorandum pre zodpovednú pravicovú politiku

Zo stretnutia predsedov parlamentných politických strán za účasti premiéra SR Roberta Fica, predsedu NR SR Pavla Pašku, podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka, ministra financií Petra Kažimíra a predstaviteľa SR pri EÚ Ivana Korčoka. Na snímke predseda MOST- HÍD Béla Bugár (uprostred), predseda KDH Ján Figeľ (vpravo) a predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo (vľavo) prichádzajú na stretnutie 30. júla 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bugárovci tézy považujú za možný "základ ľudovej platformy a mali by byť rámcovým minimom pri spoločných krokoch".

Rimavská Sobota 22. septembra (TASR) - Strany Most-Híd, KDH a SDKÚ-DS musia navrátiť dôveru pravici. Pomôcť tomu môže ich spoločný postup vo viacerých témach.

Bugárovci ich spísali a na dnešnom Sneme v Rimavskej Sobote ich ponúkli predstaviteľom KDH a SDKÚ-DS v podobe Memoranda pre zodpovednú pravicovú politiku. Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára by ho mohli strany podpísať 17. novembra.

"Toto memorandum je vyjadrením tých hodnôt, ktoré sú spoločnými menovateľmi stredo-pravých strán v slovenskom parlamente a ktoré by mali byť jadrom našej spolupráce," povedal o memorande Bugár.
Most-Híd navrhuje spoločný postup v zodpovednej hospodárskej politike, ochrane slabých a znevýhodnených skupín, transparentnosti, v otázke práv menšín, odmietnutí populizmu a v iných. Bugárovci tieto tézy považujú za možný "základ ľudovej platformy a mali by byť rámcovým minimom pri spoločných krokoch".

"Nepadá mi dobre, keď počujem, že opozícia je rozbitá a nevie, čo so sebou. Je pravda, že opozícia má problémy, ale že nevie, čo a ako ďalej, to nie je pravda. To chceme naznačiť touto spoluprácou, najskôr v trojke, a potom pri určitých témach to možno budeme vedieť rozšíriť so SaS a možno aj s ďalšími," povedal Bugár na dnešnej tlačovej konferencii po skončení Snemu. Dodal, že pri ostatných stranách by ale bol opatrnejší.

Podľa Bugára by mohli strany podpísať dokument 17. novembra. Pavol Hrušovský (KDH) uvítal iniciatívu Mosta-Híd, KDH by sa malo dokumentom zaoberať. Za užšiu spoluprácu sa vyslovil aj Jozef Mikuš (SDKÚ-DS). Bugár ďalej uviedol, že strany vedia spolupracovať, čo ukázali už pri viacerých návrhoch zákonov v parlamente. Či budú schopné jednotne postupovať aj pri závažných politických rozhodnutiach, ako sú voľby, to sa ukáže časom. "Most-Híd sa bude snažiť, aby spolupráca bola čo najužšia," deklaroval Bugár.

Bugár ďalej zhodnotil tohtoročné parlamentné voľby. Výsledok Mosta-Híd pripísal na vrub tomu, že strana bola súčasťou "vlády, ktorá podrazila sama seba" a nedokázala rokovať, tiež útokom z domova i zo zahraničia. "Bola tu snaha pošpiniť, sťažovať sa, gorilovať. Nebol priestor na to, aby sme hovorili o volebných programoch, stačilo otvárať otázku Gorily a nedalo sa civilizovane hovoriť o názoroch," povedal Bugár. Za poslednú ranu považoval predvolebné tvrdenie, že Most-Híd a KDH sa odchýlili od pravice. Bugár to odmieta. KDH a SDKÚ-DS naďalej považuje za spriatelené strany s Mostom-Híd.

Delegátom snemu tiež zdôraznil, že strana musí byť aktívna, dokázať, že si zaslúži dôveru voličov. Zdôraznil tiež, že prijatie postu splnomocnenca pre menšiny vo vláde Roberta Fica (Smer-SD) bol pre Most-Híd dobrý krok. "Budeme dbať o to, ako sa dodržujú zákony pre menšiny," poznamenal Bugár, ktorý zároveň skritizoval Ficovu vládu za to, že o šetrení iba hovorí, ale nekoná tak.

Kritike sa nevyhla ani opozičná SaS. Most-Híd podľa Bugára doteraz nevie, prečo liberáli museli podraziť vládu Ivety Radičovej. Líder sa tiež dotkol otázky stanov, ktoré má dnes strana zmeniť. Zdôraznil potrebu práce, aktívnych ľudí a budovania štruktúr.

Solymos je novým podpredsedom strany

Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos je novým podpredsedom strany. Bugárovci o tom rozhodli na dnešnom Sneme v Rimavskej Sobote. Do predsedníctva zvolili manažérku strany Editu Nochtovú, štúrovskú poslankyňu Andreu Vitkóovú a rožňavského viceprimátora Pavla Burdigu.

"Aj pri týchto voľbách sme sledovali posilnenie jednotlivých regiónov. Máme regióny so silnou voličskou základňou, ale nemáme odtiaľ ani poslancov, ani predstaviteľov v predsedníctve. Tak sme sa snažili dať týmto regiónom šancu na väčšie prepojenie s vedením," vysvetlil podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Okrem toho prebehli aj voľby do iných orgánov, napríklad do Republikovej rady, do ktorej sa dostal poslanec František Šebej.

Personálne otázky začal Most-Híd riešiť po voľbách, keď zo strany odišla Edita Pfundtnerová a Péter Vörös sa vzdal všetkých straníckych funkcií. Jedno miesto sa následne uvoľnilo potom, ako László Nagy nastúpil do funkcie splnomocnenca vlády pre menšiny. Vo vedení strany sú v súčasnosti okrem dnes zvolených členov predseda Béla Bugár, podpredsedovia Zsolt Simon, Rudolf Chmel, Ivan Švejna, poslanci Tibor Bastrnák, Gábor Gál a Elemér Jakab.

Solymos po sneme strany Most-Híd :




Menili stanovy

Most-Híd na dnešnom Sneme ďalej zmenil stanovy. "Viac dynamizujeme stranu," povedal člen predsedníctva Gábor Gál. Po novom bude strana prijímať nových členov ľahšie. Zrušila totiž ročnú čakaciu lehotu. Zmeny majú tiež pomôcť lepšiemu budovaniu straníckych štruktúr.

Bugárovci zároveň odobrili žiadosť o vstup do Európskej ľudovej strany (EPP), ktorú pošlú jej vedeniu. Teší ich, že KDH a SDKÚ-DS, ktoré už v európskej strane sú, podporujú vstup Mosta-Híd.

Delegáti Snemu dnes hovorili aj o tzv. menšinovom minime. Ide o základné podmienky prežitia Maďarov na Slovensku. "Tento dokument hovorí o existujúcom stave maďarskej komunity na Slovensku, o cieľoch, ktoré by sme chceli dosiahnuť v záujme zachovania rozvoja, a o nástrojoch dosiahnutia tohto cieľa. Dokument zdôrazňuje význam kultúrnej i školskej samosprávy a kľúčovú úlohu posilnenia regiónov," povedal podpredseda Mosta-Híd László Solymos. Pripomenul, že ide o spoločný dokument Mosta-Híd, SMK a Okrúhleho stola Maďarov žijúcich na Slovensku. Práve okrúhly stôl je iniciátorom materiálu.



Mikuš: Nové politické strany vznikajú kvôli túžbe po moci

Vznik nových politických strán nie je o programoch, o ľuďoch ani o hodnotách, ale o moci. "O tom, že každý chce byť niekomu alebo niečomu predsedom," povedal na dnešnom Sneme strany Most-Híd podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš, ktorý zdôrazňuje potrebu užšej spolupráce pravice.

"Vládnych socialistov, ktorých vládu si neželal žiadny pravicový volič, môžeme poraziť len spoluprácou. Len spolupráca a hľadanie spoločných hodnôt nás môže priviesť k úspechu," vyhlásil Mikuš. Za najbližších partnerov SDKÚ-DS označil KDH a Most-Híd. Mikuš pripomenul, že trojici strán sa podarilo presadiť viacero dobrých riešení.

Dodal, že Slovensko je na začiatku obdobia, kedy sa zdá, že rozhoduje iba jedna politická strana. Pravica podľa Mikuša musí spolupracovať a ponúknuť alternatívu. "Je len na nás, ako presvedčíme, že vieme spolupracovať, že budeme hľadať to, čo nás spája, a nie to, čo nás rozdeľuje," uzavrel Mikuš.

Hrušovský sa kvôli bugárovcom učil po maďarsky, zvláda pozdrav

Po maďarsky či po slovensky. Túto dilemu riešil v posledných dňoch predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Delegátom dnešného Snemu Most-Híd sa totiž chcel prihovoriť v maďarčine. A to až tak veľmi, že si dal rýchlokurz u šéfa klubu Mosta-Híd Lászlóa Solymosa.

"Aj po týždňovej lekcii maďarčiny s Lacim Solymosom, ktorá nedopadla najlepšie, sa môžem dnes odvážiť povedať vám len Jó napot barátai (Dobrý deň priatelia)," obrátil sa na bugárovcov Hrušovský, ktorý si za pozdrav vyslúžil potlesk. Kresťanský demokrat ospravedlnil neprítomnosť svojho straníckeho šéfa Jána Figeľa, ktorý je v Ríme.

Z neznalosti maďarčiny sa ospravedlnil aj podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš. "Priatelia, ja by som sa vám rád prihovoril po maďarsky, ale napriek tomu, že som tu neďaleko vyrastal, doteraz som sa nenaučil," ospravedlnil sa Mikuš, ktorý v slovenčine tiež vysvetlil neúčasť šéfa SDKÚ-DS Pavla Freša na dnešnom rokovaní. "Pán predseda má plánovanú akciu, otvorenie cyklomosta s Rakúskom. Vy najlepšie viete, aké sú mosty dôležité," povedal delegátom strany Most-Híd Mikuš.