Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Most určite podporí kandidáta KDH na šéfa NKÚ, OĽaNO údajne tiež

Maroš Žilinka Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanecký klub OĽaNO údajne podporí nominanta KDH na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). KDH by chcelo prokurátora Maroša Žilinku. U Mosta-Híd má KDH podporu.

Bratislava 5. mája (TASR) - Poslanecký klub OĽaNO údajne podporí nominanta KDH na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). KDH by chcelo prokurátora Maroša Žilinku. U Mosta-Híd má KDH podporu. Predseda Béla Bugár to zopakoval aj na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

"Náš klub jednoznačne podporí kandidáta KDH. A ak bude dohoda aj s klubom OĽaNO, o to lepšie," povedal Bugár. OĽaNO sa k téme zatiaľ vyjadrovať nechce. Predseda klubu KDH Pavol Abrhan dnes avizoval, že keď bude dohoda, oznámia to.



Abrhan tiež potvrdil, že ak bude dohoda opozičných klubov, začnú rokovania s nezaradenými poslancami. Zároveň je KDH ochotné ísť do tajnej voľby, pokiaľ sa na tom partneri zhodnú.

Pôvodná dohoda hovorila o tom, že kandidáta navrhne SaS. KDH aj Most-Híd sa zhodujú, že to pominulo, keď SaS po odchode členov stratila klub.

"Každá dohoda bola robená aj na základe sily klubu. Dostali to vtedy najsilnejšie kluby, SaS a KDH. Každá dohoda je viazaná aj na toto," povedal Bugár. Podobný názor má aj Abrhan.

Zákon však hovorí, že právo nominovať kandidáta má každý poslanec Národnej rady SR. Nehovorí nič o tom, že sa na jednom kandidátovi musí dohodnúť celá opozícia, ako to žiadal Smer-SD. Rovnako však nehovorí nič o previazaní práva nominovať kandidáta na poslanecký klub, ako hovorí KDH a Most-Híd.

Voľba predsedu NKÚ bude v parlamente 19. mája, kandidátov je možné predkladať do 8. mája. Vlastného kandidáta navrhne okrem KDH aj SDKÚ-DS a SaS. SDKÚ-DS chce Karola Mitríka, ktorý počas vlády Ivety Radičovej šéfoval Slovenskej informačnej službe. SaS navrhne svojho exposlanca Milana Laurečíka. Všetky strany o svojich kandidátoch tvrdia, že ten ich je najlepší.

NKÚ stále vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR), ktorému sa funkčné obdobie skončilo vo februári 2012.