Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Most žiada Smer, aby už predložil riešenia pre veriteľov Váhostavu-SK

Na archívnej snímke Béla Bugár (vľavo) a Lucia Žitňanská. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Žitňanská pripomenula, že je naďalej otázne, či sa reštrukturalizácia Váhostavu-SK koná v súlade so zákonom.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Vládna strana Smer-SD by už konečne mala predložiť do parlamentu riešenia pre živnostníkov, ktorým stavebná spoločnosť Váhostav-SK nezaplatila za prácu. Zároveň by mala stiahnuť návrhy dnes už neaktuálnych noviel. Vyzýva ju k tomu opozičná strana Most-Híd.

Firma chce malým veriteľom zaplatiť len 15 percent z dlhovaných peňazí. Vláda navrhla zmeny, ktoré by mali dať veriteľom Váhostavu-SK viac. Premiér Robert Fico (Smer-SD) však avizoval úpravy pôvodných návrhov. Dosiaľ ich v parlamente nikto nepredložil. Podpredsedníčka Lucia Žitňanská pripomenula, že už je 21. apríla a do hlasovania o reštrukturalizačnom pláne Váhostavu-SK všetkými veriteľmi zostáva už len deväť dní (do 30. 4.).

"Pre mňa je absolútne neprijateľná situácia, aby sme my poslanci stáli v takejto situácii a nevedeli, čo bude riešením Váhostavu deväť dní pred schvaľovacou schôdzou veriteľov Váhostavu," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Žitňanská. Pripomenula, že je naďalej otázne, či sa reštrukturalizácia Váhostavu-SK koná v súlade so zákonom. Zopakovala tiež požiadavku Mosta-Híd, aby sa na reštrukturalizácii Váhostavu-SK podieľali aj majitelia a akcionári spoločnosti.

Vládna strana chce prijať zmeny v reštrukturalizáciách firiem. Plénum sa však zatiaľ nedostalo ďalej ako k diskusii o tom, či zmeny prijať v zrýchlenom režime, alebo nie. Kabinet chcel, aby si mohli malí veritelia od reštrukturalizovaných firiem vymáhať až 100 percent dlhovaných peňazí. A to z budúcich ziskov a iných príjmov majiteľov týchto firiem. Dlhy spoločností by sa tak v budúcnosti nemali vymazať.

Pôvodne vláda navrhovala, aby si malí veritelia mohli vymáhať bez premlčania 40 percent pohľadávok. Štát by ich potom od podnikateľov odkupoval cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB). Aktuálne však vláda navrhuje zvýšiť aj podiel pohľadávok, ktoré chce cez záručnú banku okamžite odkupovať. Stúpnuť má na 50 percent z ich hodnoty. SZRB má odkupovanie pohľadávok financovať z osobitného bankového odvodu. Fico najnovšie pripúšťa aj možnosť prerušiť proces reštrukturalizácie Váhostavu-SK.