Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mostu-Híd odišli v D. Strede niekoľkí členovia, odchody majú aj inde

logo strany Most-Híd Foto: Most-Híd

Zo strany odišiel napríklad člen okresného vedenia v Dunajskej Strede Marián Ravasz. Urobil tak po tom, ako sa nedostal na kandidačnú listinu strany pre novembrové komunálne voľby.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Stranu Most-Híd opustili v Dunajskej Strede niekoľkí členovia. O ľudí prichádza aj v iných okresoch. TASR to povedal bývalý člen okresného vedenia v Dunajskej Strede Marián Ravasz, ktorý zo strany tiež odišiel.

Urobil tak po tom, ako sa nedostal na kandidačnú listinu strany pre novembrové komunálne voľby. Podobne postupoval Vendelín Benkóczki a zo strany odišiel aj Sándor Dakó. Rozhodli sa kandidovať ako nezávislí. O tom, že s nimi strana na kandidačnej listine nepočíta, sa podľa Ravasza dozvedeli len pár hodín pred ukončením termínu na podávanie kandidačných listín. Tento čas využili na vyzbieranie podpisov a kandidujú s podporou občanov, bez strany. Ravasz momentálne o vstupe do žiadnej strany, ani do SMK, neuvažuje.

Potvrdil, že za odchodom z Mosta-Híd nie je len problém s nomináciami do komunálnych volieb. Odídencom prekážal aj spôsob vedenia miestneho klubu. Ravasz v tejto súvislosti spomenul aj Józsefa Nagya, ktorý sa nedávno ako europoslanec stal členom predsedníctva strany. Ravasz nevylúčil ani pokusy centrály Mosta-Híd zasahovať do rozhodnutí v okresoch.

S údajnými zásahmi do rozhodnutí okresov či regiónov majú údajne problém aj inde ako v Dunajskej Strede. V Bratislave sa mala napríklad Alžbeta Ožvaldová nechať počuť, že sa môže na to vykašľať a Bugár (predseda Mosta-Híd, pozn. TASR) nech si to rieši sám. Malo k tomu dôjsť pri kreovaní pravicovej koalície pre novembrové komunálne voľby v Bratislave. Napokon sa Most-Híd nespojil s hnutím NOVA a ďalšími pravicovými stranami, ako pôvodne rokovali, ale vytvoril pravicový blok so Sieťou, SDKÚ a SaS.

"Strana Most-Híd má stabilnú, vyše päťtisícovú členskú základňu," reagoval na informácie o odchodoch hovorca Mosta-Híd Gabriel Gilányi. Pripustil, že tak ako u iných strán, aj v prípade Mosta-Híd sa niektorí členovia rozhodnú odísť, ale "rádovo ide nanajvýš o desiatky takýchto členov ročne" v rámci celého Slovenska. Zdôraznil, že na druhej strane sa však do strany hlásia noví ľudia.

Gilányi dodal, že odchádzajúci členovia najčastejšie zdôvodňujú svoje rozhodnutie osobnými dôvodmi. "Centrála strany bola doteraz oficiálne konfrontovaná s minimom prípadov, kedy bola dôvodom pre zrušenie členstva nespokojnosť napríklad s príslušnosťou k strane Most-Híd či so spôsobom práce v nej," uzavrel Gilányi.