Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Mozner: Nepripravenosť súdnej mapy bola opakovane deklarovaná

Na snímke zľava prezident Združenia sudcov Slovenska František Mozner a minister spravodlivosti SR Viliam Karas počas tlačovej konferencie predsedov krajských súdov na tému Príprava implementácie súdnej mapy, v Banskej Bystrici 10. októbra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Minister spravodlivosti Viliam Karas minulý týždeň avizoval zámer predĺžiť čas potrebný na implementáciu súdnej mapy o päť mesiacov. Justičná reforma by tak nadobudla účinnosť 1. júna 2023.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Nepripravenosť súdnej mapy bola opakovane deklarovaná nie len sudcami, ale aj zástupcami ďalších právnických profesií a mnohými inštitúciami i orgánmi verejnej moci. Uviedol to prezident Združenia sudcov Slovenska (ZSS) František Mozner.

Pripravenosť súdnej mapy, ako ju deklaruje exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), je podľa Moznera chiméra. "Nejde o to, čo sa sudcom nepáči, ale o to, že sa podstatne sťaží prístup občanov k spravodlivosti, na súdoch nastane bezprecedentný chaos," vyhlásil prezident ZSS.

Nie je podľa neho pravdou, že súdy majú jasné pravidlá, ako nastaviť rozvrhy práce a vedeli sa podľa nich zariadiť. "Legislatívu bývalá ministerka nastavila tak, že ak predseda súdu nepripraví rozvrh práce pre mestský súd do 15. decembra 2022, poruší zákon. Ak ho však pripraví, tiež poruší zákon," dodal.

Minister spravodlivosti Viliam Karas minulý týždeň avizoval zámer predĺžiť čas potrebný na implementáciu súdnej mapy o päť mesiacov. Justičná reforma by tak nadobudla účinnosť 1. júna 2023.

Exministerka Kolíková je presvedčená, že súdna reforma bola pripravená tak, aby od 1. januára 2023 mohla byť rozbehnutá. Obavy sudcov s jej implementáciou považuje za prirodzenú reakciu na zmeny.

Cieľom reformy súdnej mapy je okrem iného aj zvýšenie efektivity výkonu súdnej moci a zabezpečenie špecializácie sudcov na hlavné agendy. Reforma počíta aj so vznikom mestských súdov v Bratislave a Košiciach či s novými správnymi súdmi. Tiež s úpravou niektorých obvodov okresných súdov a agend, ktorými sa majú zaoberať krajské súdy.