Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

M.Paller: Exekučná legislatíva potrebuje vo svojom základe stabilitu

Na archívnej snímke prezident Slovenskej komory exekútorov (SKE) Miroslav Paller. Foto: TASR - Martin Baumann

Upozornil, že napriek pozitívnym zmenám zostali nevyriešené niektoré čiastkové otázky, ktoré bude komora aktívne komunikovať novej vláde.

Bratislava 9. januára (TASR) - Exekučná legislatíva potrebuje vo svojom základnom nastavení stabilitu, Slovenská komora exekútorov (SKE) by preto ocenila, ak by sa ani do budúcnosti neotvárala otázka zrušenia náhodného elektronického prideľovania exekúcií. V rozhovore pre TASR to uviedol prezident SKE Miroslav Paller.

"Na druhej strane, vnímame čiastkové a konkrétne časti exekučných právnych noriem, ktoré považujeme za potrebné riešiť a o ktorých s ministerstvom spravodlivosti dlhodobo diskutujeme," podotkol. Komora vidí stále veľký priestor, kde môžu súdni exekútori ponúknuť svoje služby štátu či verejnému sektoru. Ide napríklad o oblasť daňových exekúcií alebo vymáhania nevymožených pohľadávok Sociálnej poisťovne. "Naším zásadným a dlhodobým cieľom je zlepšovanie vymožiteľnosti práva. Privítame preto všetky zmeny, ktoré povedú k tomuto cieľu a sme na nich pripravení aktívne participovať," dodal Paller.

Poukázal na to, že v roku 2023 čelila komora viacerým poslaneckým iniciatívam, ktoré mohli mať na svedomí vážne zásahy do exekučnej legislatívy. Okrem iného išlo o návrh na zrušenie náhodného elektronického prideľovania exekúcií pre súkromné subjekty. "Sústredili sme sa na to, aby sme poslancom opätovne vysvetlili zásadné výhody systému náhodného prideľovania exekúcií, ktorý je silným protikorupčným prvkom zvyšujúcim rýchlosť exekučného konania. Slovenská komora exekútorov ocenila, že Národná rada SR tento návrh neschválila a náhodné elektronické prideľovanie exekúcií ostalo zachované," priblížil.

Schválená novela Exekučného poriadku zo začiatku roka 2023 podľa jeho slov obsahuje pozitívne zmeny pre vymožiteľnosť práva. "Zlepšila sa vymožiteľnosť nepeňažných exekúcií, zaviedol sa inštitút donucovacích opatrení, napríklad prostredníctvom dočasného zadržania vodičského preukazu po zlyhaní finančných spôsobov vymáhania pohľadávky. Novela zaviedla aj spôsob odstránenia nelegálnych stavieb a umožňuje vykázať z nich ich užívateľov," doplnil. Zmenu zákona komora ocenila najmä s prihliadnutím na to, že uplynulé roky podľa Pallera dominovali predovšetkým normy posúvajúce rovnováhu v exekučnom práve v prospech dlžníkov a v neprospech veriteľov.

Upozornil, že napriek pozitívnym zmenám zostali nevyriešené niektoré čiastkové otázky, ktoré bude komora aktívne komunikovať novej vláde. Komora ocenila schválené programové vyhlásenie vlády v oblasti vymožiteľnosti práva. "Skvalitnenie úpravy konkurzov, reštrukturalizácií, likvidácií a exekúcií s cieľom poskytnúť primeranú ochranu poctivým veriteľom, a zároveň zabezpečiť ochranu osobitne zraniteľných dlžníkov je v súlade s dlhodobým cieľom komory, ktorým je legislatívna rovnováha medzi právami veriteľov a právami dlžníkov," dodal Paller. Pozitívne vníma aj odhodlanie vlády zamerať sa v rámci rekodifikácie civilného práva na riešenie oblasti insolvenčného a exekučného práva a prijať opatrenia na obmedzenie prieťahov v konaní, ktoré majú bezprostredný vplyv na vymožiteľnosť práva.