Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

PATAKYOVÁ: Slovensko by malo chrániť základné práva a slobody všetkých

Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová na sobotňajšom Dúhovom Pride pochode vystúpi s príhovorom.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Ľudia by nemali ignorovať existenciu LGBTI párov, pretože tým porušujú Dohovor na ochranu ľudských práv a základných slobôd. Poukazuje na to verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá sa zúčastní sobotňajšieho (19.8.) Dúhového Pride pochodu, vystúpi tam s príhovorom.

Snahu o uplatnenie si základných práv symbolicky podporuje aj dúhovou vlajkou umiestnenou na okne svojho úradu. Visieť tam bude dnes i v sobotu. "Ombudsmanka vníma dúhovú vlajku ako prejav rešpektovania práva a upozornenia na jeho porušovanie v prípade prehliadania práv LGBTI," povedal Ján Glovičko z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Patakyová je presvedčená, že Slovensko hodnotovo patrí do Európy, "a preto by malo chrániť základné práva a slobody všetkých párov, ako je to vo vyše dvoch desiatkach členských štátov Európskej únie". "Ak zdieľame európske hodnoty postavené na rešpektovaní a ochrane základných práv, potom prirodzene musíme zabezpečiť uznanie a ochranu aj párov osôb rovnakého pohlavia," povedala ombudsmanka. Riešenie ich každodenných životných situácií vidí v zákonnej úprave, tá by podľa nej ochraňovala a zároveň rešpektovala právo na súkromie a rodinný život.

Patakyová vystúpi na Dúhovom Pride napriek kritike zo strany koaličnej SNS. Prvého podpredsedu Jaroslava Pašku potvrdenie jej účasti na takomto podujatí rozčúlilo, má to byť podľa neho v rozpore s dohodami v koalícii, ktorá hovorí o neotváraní kontroverzných tém.

Do tejto funkcie nominoval Patakyovú Most-Híd. Paška strane odkázal, že poslanci SNS možno už nepodporia žiadneho jej kandidáta do verejných funkcií. Most-Híd reagoval tým, že Paškov názor svedčí o jeho mentálnej vyspelosti a zjavne nepochopil základné poslanie verejného ochrancu práv.