Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Rezort pôdohospodárstva chce zníženie výmery parciel pre jednu plodinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najbližšie mesiace sa bude rozhodovať o podobe poľnohospodárskej politiky na Slovensku a v Európe.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR apeluje na zníženie výmery parciel na minimálne 50 hektárov osiatych jednou plodinou. Zatiaľ ide o dobrovoľné zníženie. Pre TASR to uviedol Matej Michalec z odboru komunikácie a marketingu MPRV. Reagoval tak na organizáciu Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/Birdlife Slovensko, ktorá vyzýva na ozelenenie poľnohospodárstva a na zásadné zmeny v podpore farmárov. Rezort aktivity organizácie víta.

V aktuálnom programovom období malo dôjsť podľa SOS/Birdlife k zmene dotácií tak, aby brali väčší ohľad na prírodu, a to vyčlenením oblastí ekologického záujmu. Ministerstvo deklarovalo, že sa bude snažiť využiť stratégie biodiverzity v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie.

„Netreba, samozrejme, zabúdať, že pôdohospodárstvo je hospodársky rezort, ktorý sa v rámci Európy nachádza v konkurenčnom prostredí, preto všetky opatrenia, ktoré budeme robiť, musia byť naviazané v kontexte nastavenia a porovnania podpôr európskych a národných, aby sme boli konkurencieschopní,“ povedal Michalec.

Enviroorganizácie tvrdia, že za úbytkom biodiverzity stojí SPP. Požadujú preto ozelenenie poľnohospodárstva. V petícii Za živú krajinu žiadajú ministerstvo pôdohospodárstva, aby urobilo zásadné zmeny v podpore farmárom. Najbližšie mesiace sa bude rozhodovať o podobe poľnohospodárskej politiky na Slovensku a v Európe. Predošlé úpravy v nej v prospech prírody nepriniesli zásadné zmeny, podotkli.