Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na zoo sa vzťahuje zákon o veterinárnej starostlivosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Agrorezort upozornil, že niektoré podrobnosti o zoologických záhradách upravuje zákon o ochrane prírody. Na zriadenie a prevádzkovanie zoo je potrebný súhlas orgánu ochrany prírody.

Bratislava 3. februára (TASR) - Na zriaďovanie a prevádzkovanie ZOO neexistuje v slovenskom právnom poriadku osobitná právna úprava, ale vzťahuje sa na túto oblasť zákon o veterinárnej starostlivosti. Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík.

"Orgánmi, ktoré majú v tomto smere kompetencie, vrátane následnej kontroly, sú Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR a miestne príslušná regionálna veterinárna správa," priblížil.

Upozornil, že niektoré podrobnosti o zoologických záhradách upravuje zákon o ochrane prírody. Na zriadenie a prevádzkovanie ZOO je potrebný súhlas orgánu ochrany prírody, ktorý sa vydáva na určitý čas, najviac na štyri roky. Názov "zoologická záhrada", "ZOO", "zoopark", "zoosafari" alebo "delfinárium" môžu používať iba zariadenia, ktoré majú daný súhlas. Zákon zároveň bližšie špecifikuje niektoré podmienky, ktoré sú pre zriadenie ZOO dôležité.

"Súvis s držbou zvierat má aj zákon o veterinárnej starostlivosti, ktorý uvádza aj základne podmienky na ochranu zvierat. Spomenúť musíme aj vyhlášku o chove nebezpečných živočíchov. Ustanovuje podrobnosti o ich chove, držaní a evidencii a vzťahuje sa na chovné zariadenia, okrem schválených zoologických záhrad. Uvádza najmä požiadavky na chov niektorých druhov, napríklad šelmy (lev, tiger), plazy a obojživelníky," podčiarkol.

Kontroly ZOO podľa Machalíka vykonávajú kontrolné orgány vo veterinárnej oblasti. "Týkajú sa napríklad identifikácie a registrácie zvierat, zdravia a ochrany zvierat, nakladania s vedľajšími živočíšnymi produktmi, prepravy, vystavovania zvierat na verejnosti či obchodovania," dodal hovorca MPRV.