Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Agrorezort: V OĽaNO ukázali neznalosť zákona a legislatívy EÚ

Na snímke tabuľa ministerstva pôdohospodárstva, ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

A. Remišová a I. Matovič dnes informovali, že v rezorte MPRV SR pod vedením Gabriely Matečnej sa chystá pochybný a zbytočný tender na externé poradenské služby za asi 58 miliónov eur.

Bratislava 10. marca (TASR) - Predstavitelia opozičného hnutia OĽaNO preukázali absolútnu neznalosť zákona o verejnom obstarávaní aj európskej legislatívy. Uviedol to pre TASR riaditeľ odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Vladimír Machalík v reakcii na dnešné vyjadrenia parlamentných poslancov Igora Matoviča a Veroniky Remišovej (obaja OĽaNO) ohľadom tendra MPRV na služby za takmer 60 miliónov eur.

Remišová a líder hnutia Matovič dnes informovali, že v rezorte MPRV SR pod vedením Gabriely Matečnej (nominantka SNS) sa chystá pochybný a zbytočný tender na externé poradenské služby za asi 58 miliónov eur.



"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa ostro ohradzuje voči zavádzajúcim tvrdeniam predstaviteľov OĽaNO. Tí na tlačovej konferencii spojili množstvo nesúvisiacich tém a preukázali vysokú neznalosť zákona o verejnom obstarávaní, ako aj pravidiel čerpania eurofondov," priblížil Machalík.

Legislatíva EÚ ani zákon o verejnom obstarávaní totiž podľa neho neumožňujú priame objednávanie poradenských služieb od podriadených organizácií, keďže by išlo o obmedzenie hospodárskej súťaže a EÚ by tieto financie nepreplatila. "V zmysle pravidiel EÚ teda súťaž ani nie je možné vypisovať inak," podčiarkol hovorca MPRV.

Zdôraznil, že kontroly NKÚ v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) sa týkali projektových podpôr za obdobie 2014 až 2015, a teda predchádzajúceho vedenia agentúry. "Nové vedenie rezortu pôdohospodárstva aj agentúry sa s výsledkami kontrol plne stotožňuje a už vykonalo nápravné opatrenie vrátane vyvodenia personálnej zodpovednosti," upozornil.

Rezort podľa Machalíka vyhlásil súťaž na poradenské služby novým transparentným spôsobom, ktorý šetrí verejné financie. Do vyhlásenej centrálnej súťaže na rámcové zmluvy na 4-ročné obdobie sa tak budú zapájať aj podriadené organizácie rezortu na strane uchádzačov o dodanie služieb. Zároveň ide o rámcové zmluvy pre celý rezort, ministerstvo vrátane všetkých štátnych podnikov, rozpočtových a príspevkových organizácií. Celkovo ide teda o 21 organizácií rezortu, ktoré budú môcť služby v prípade potrieb využívať. Zároveň keďže ide o rámcové zmluvy, nie je možné hovoriť o povinnosti tento objem financií vyčerpať.

"Verejná súťaž na Služby technických, právnych a ekonomických poradcov, ktorú rezort vyhlásil a oznámil to aj tlačovou správou, bude pozostávať z jedenástich oblastí. Poradenské služby predstavujú odborné a konzultačné činnosti expertov v oblastiach, predovšetkým mimo bežnej agendy ministerstva. Práve na to slúžia prostriedky určené na technickú asistenciu eurofondov. Ide napríklad o technické poradenstvo pre stavby či laboratóriá, technické poradenstvo v oblasti strojov, strojných mechanizmov, dopravných zariadení a dopravných prostriedkov, taktiež technické poradenstvo v oblasti IT bezpečnosti, elektronických, elektrotechnických a telekomunikačných zariadení. MPRV SR privíta, ak sa do súťaže prihlási čo možno najviac uchádzačov," dodal Machalík.

"Myslíme si, že o ide o ďalšie veľmi pochybné obstarávanie v réžii SNS a jeho predlohou by mohol byť tzv. nástenkový tender, za ktorý boli znovu zodpovední nominanti SNS počas prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Z formálnej stránky je tento tender zrejme v poriadku, už nevisí na nástenke niekde na chodbe ministerstva a ponuky budú môcť záujemcovia posielať elektronicky. Ale opäť ide, tak ako pri nástenkovom tendri, o nákup poradenských služieb, a tentokrát tiež v závratnej sume – odhadovaná hodnota s DPH je takmer 58 miliónov eur. A opäť sa zdá, že ide o zbytočné služby za predražené ceny," povedala Remišová.

Informovala, že MPRV, ktoré podľa nej vyhlásilo tender 8. marca, chce nakúpiť 494.261 hodín poradenstva. "Ministerstvo tvrdí, že potrebuje rozriešiť úlohy, na ktorých by desať expertov pracovalo pri normálnom pracovnom čase celých 25 rokov. Ešte lepším príkladom je prepočítanie sumy zákazky na počet zamestnancov. Pri priemerných nákladoch 2000 eur na zamestnanca by táto suma postačovala na zamestnanie 600 zamestnancov počas 4 rokov, čo je predpokladané trvanie rámcovej zmluvy," vypočítala poslankyňa OĽaNO.