Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Rezort pôdohospodárstva vyzýva k ohľaduplnosti voči prírode

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zdôrazňuje, že každý les má svojho vlastníka a správcu

Bratislava 8. januára (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vyzýva všetkých návštevníkov prírody k ohľaduplnosti a k dodržiavaniu predpisov, ktoré platia na úseku lesného hospodárstva, ochrany prírody, poľovníctva a v súvislosti s pandémiou tiež zdravotníctva. Uviedla Anežka Šrojta Hrdá, hovorkyňa MPRV SR.

Pripomenula, že počas núdzového stavu majú obyvatelia Slovenska povolený pohyb v prírode, ale len v rámci svojho okresu. MPRV podľa nej zaznamenalo v posledných dňoch zvýšenú koncentráciu návštevníkov na atraktívnych prírodných miestach. S príchodom snehu na Troch kráľov sa ľudia združovali na Kolibe, Kamzíku, ale aj na iných lokalitách na Slovensku.

„Sme radi, že ľudia vyhľadávajú les pre rekreačné účely, čím vlastne priamo využívajú tzv. mimoprodukčné rekreačné funkcie lesov. Chcem poukázať na význam lesníckej práce, do ktorej patrí starostlivosť o lesné porasty, ktoré verejnosť vyhľadáva. Prioritou rezortu je prechádzať na prírode blízke hospodárenie, ktoré rekreačné funkcie lesa ešte viac zefektívni," uviedol Michal Tomčík, generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR.

MPRV SR podľa Šrojta Hrdej zdôrazňuje, že každý les má svojho vlastníka a správcu. „Turisti musia byť obozretní a ohľaduplní aj v tomto období. Predovšetkým v zime sa realizuje ťažba dreva, z ktorého sa vyrába široká škála tovarov, a tiež sem spadá hlavná sezóna lovu – regulácie stavov zveri. Nielen štátne lesy, ale aj neštátne sa podieľajú na lesnej infraštruktúre – budujú altánky, ohniská, chodníky," povedal Milan Ovseník, predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska.

„Apelujeme preto na všetkých návštevníkov lesa, aby sa navzájom rešpektovali. Les a jeho infraštruktúru využíva široký okruh záujmových skupín, najmä vlastníci, lesníci, robotníci, ochranári, poľovníci, turisti, poľnohospodári, správcovia inžinierskych sietí a telekomunikačných objektov, chatári či záchranné zložky," poznamenal Tomčík.

Vzhľadom na to, že záujem o mimoprodukčné rekreačné funkcie enormne narastá, je podľa Šrojta Hrdej potrebné zdôrazniť, že starostlivosť o les a infraštruktúru je v celom rozsahu v réžii lesných podnikov. Jednou z priorít poddimenzovaného rezortu je preto získať financie na dobudovanie kapacít, ktoré skvalitnia a zefektívnia najmä rekreačné funkcie. V súvislosti so situáciou je potrebné prispôsobiť svoje správanie tak, aby neviedlo ku konfliktným situáciám, vzájomným obmedzeniam a riziku šírenia ochorenia COVID-19.

Šrojta Hrdá dodala, že počas pandémie žijú ľudia viac v online svete. A ten môže pomôcť nájsť také miesta na turistiku, ktoré nie sú preplnené turistami, sú menej známe a pritom krásne. Prehľad významných lesníckych miest, náučných chodníkov a tipov na výlet možno podľa hovorkyne nájsť aj na webovej stránke štátneho podniku Lesy SR.