Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Akreditačná komisia posúdi akreditáciu Čistého dňa 23. augusta

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Rezort práce to oznámil v stanovisku, ktorým reagovalo na dnešné informácie prokuratúry.

Bratislava 11. augusta (TASR) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) zvolalo na 23. augusta zasadnutie akreditačnej komisie, ktorá sa bude zaoberať novými skutočnosťami ovplyvňujúcimi akreditáciu resocializačného zariadenia Čistý deň. Oznámilo to v stanovisku, ktorým reagovalo na dnešné informácie prokuratúry.

Generálna prokuratúra (GP) dnes oznámila, že ministerstvo práce vyhovelo jej protestu a 9. augusta zrušilo rozhodnutie o nezrušení akreditácie Čistému dňu. „MPSVR opakovane zdôrazňovalo, že ponechanie akreditácie resocializačnému zariadeniu Čistý deň je podmienečné a ak orgány činné v trestnom konaní zistia nové zásadné skutočnosti, ministerstvo bude na ne okamžite reagovať,“ uviedol hovorca Michal Stuška.

Ministerstvo sa taktiež podľa Stužku iba z médií dozvedelo, že vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania dnes už bývalému pracovníkovi Čistého dňa. „Ministerstvo sa okamžite obrátilo na KR PZ SR v Trenčíne, ako aj na Krajskú prokuratúru v Trenčíne so žiadosťou o oficiálne potvrdenie mediálnych správ,“ informoval Stuška.

„Keďže očakávame, že takéto potvrdenie aj s poskytnutím potrebných informácií získame v priebehu budúceho týždňa, zároveň bolo na 23. augusta zvolané zasadanie akreditačnej komisie, ktorá sa bude okamžite zaoberať novými skutočnosťami ovplyvňujúcimi akreditáciu resocializačného zariadenia,“ deklaroval.

Vyhovenie protestu prokurátora znamená obnovenie správneho konania, informoval Stuška. Súčasťou obnoveného konania pritom bude aj vyhodnotenie nových skutočností, ktoré doteraz neboli známe, vrátane medializovaného vznesenia obvinenia.

Generálna prokuratúra protest podala predovšetkým pre nesprávnu aplikáciu ustanovení zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. Podľa hovorcu ministerstva je vyhovenie protestu zo strany ministerstva „pokračovaním doterajšej intenzívnej komunikácie a spolupráce s GP“.

„V celom priebehu správneho konania o odňatí akreditácie resocializačnému zariadeniu Čistý deň sme rešpektovali aktuálne stanoviská GP SR, ako aj KP SR v Trnave a OP SR v Galante. Ministerstvo bude aj naďalej maximálne súčinné s orgánmi činnými v trestnom konaní a ako doteraz bude všetky ich zistenia plne zohľadňovať vo svojom rozhodovaní. Zároveň zohľadní aj iné aktuálne zistenia z vlastnej kontrolnej činnosti, ktorú nepretržite vykonáva,“ zdôraznil.

„Naďalej je zrejmé, že kľúčovým riešením témy ochrany detí počas zložitého obdobia odvykania od závislostí bude vybudovanie štátnych kapacít a zariadení tak pre fázu liečby, ako aj následnej resocializácie. MPSVR preto realizuje všetky materiálne a personálne kroky k realizácii tejto zmeny už od začiatku budúceho roku,“ doplnil hovorca MPSVR.

Opozičné hnutie OĽaNO uvítalo zrušenie rozhodnutia o nezrušení akreditácie Čistému dňu, o ktorom dnes informovala GP. „Aj keď rozhodnutie prichádza po veľmi dlhom čase a doterajšie postoje kompetentných napáchali už ťažko napraviteľné škody na deťoch a mladých ľuďoch,“ konštatovali poslankyne Národnej rady SR Erika Jurinová a Anna Verešová.

Rozhodnutie je podľa poslankýň hnutia potvrdením toho, čo v kauze žiadajú už skoro rok. Pripomenuli, že minister práce Ján Richter (Smer-SD), ale aj jeho vládny a stranícky šéf Robert Fico sa snažili verejnosť presvedčiť o tom, že veci opozícia nerozumie a škandalizuje „najlepšieho a najúspešnejšieho“ ministra sociálnych vecí. „Preto stále trváme na tom, že najväčšiu zodpovednosť nesie minister Richter, ktorý nemá čo robiť na svojom poste,“ zdôraznili Jurinová a Verešová.